tisdag 25 januari 2022

220125 Nyfors - Tyresta nationalpark

 Vi bor i bostadsrättsföreningen Strömstaren här i Trosa. Det syns dock inte till några strömstarar vid forsen intill kvarnbyggnaden där vi bor längre. Lite märkligt kan man tycka. En perfekt plats för dem men antagligen är avståndet till folk som promenerar förbi och längs med inte tillräckligt. Vi åkte till Nyfors som finns vid Tyresö som ska vara ganska strömstare säkert

 
Fint väder och solljuset är riktigt skarpt och det blir till att åka med solskydden nere. Målet är en kortare å som rinner mellan sjöarna Flaten och Albysjön. Tyresta nationalpark är ju faktiskt en nationalpark. Högre skydd än ett naturreservat. Bara bra det... 

 
Kanske är det 3 meters uppdämd nivåskillnad mellan sjöarna och en gång har det i alla fall legat en vattendriven kvarn här. En del industrilämningar finns kvar - bland annat en av kvarnstenarna har lämnats som ett minne från en svunnen tid.

 
En vacker och speciell plats. Både förr och nu. Det kommer några till som också vill fota strömstaren.  Såg minst 2 strömstare individer men tror det finns fler. Tereza fotar med vidvinkeln.

 
Det gör jag också med den andra kameran.  
 
 
Men det var som sagt dessa som vi kom hit för. Tog 350 bilder på dem. Hela ca 100 blev både skarpa och OK. Ett litet axplock. I Norge heter arten "fossekallen". Svenska "strömstare" säger också ganska mycket vart den håller till. Man blir glad av att vara nära och se den. 


 
Det är skuggigt där den håller till. Höga ISO tal - 2500,,,, men det går det också



 
Fick se dovhjortarna i solen ute på gärdet strax innan Trosa.  Skjutsade hem Tereza först och åkte tillbaka. Kunde åka in lite på gärdet och fota dem genom nervevat fönster. Under de drygt 15 minutrarna innan jag kom tillbaka hade solen flyttat på sig lite men de fanns kvar i solen i alla fall. Kanske de till och med flyttade sig med solljuset.
 
Fick inte med mig "kulpåsen" i brådskan som stöd men världens bästa gömsle är nog ändå - bilen. 
 
Att jakttornet är med på bilden är ingen tillfällighet. Det är förresten lätt att köpa hjortkött i vildköttsbutiken i Järna.

 
Lite misstänksamma men mer åt det fundersamma hållet. Max brännvidd på telet - 500 mm med en APS-C kamera. Det motsvarar ca 750 mm på en sk fullformat (FF).



 

Inga kommentarer: