Restauranger & Caféer

Ibland stöter vi på nya smultronställen men de flesta nedan är sådana vi återvänder till därför att vi vet att det är bra och prisvärt. Det finns många andra mycket bra men det som gör att de kan falla ur är att det också kostar. Tar man 500 kr för en måltid ökar kraven. När man betalar 200 kr för något som skulle kunna kosta 500 kr då är det prisvärt. De som finns uppräknade här bedöms vara prisvärda eller mycket prisvärda. Kriterier förutom pris och kvalité är känslan, den sociala värmen och kringmiljön. För att hamna här ska man också bli så mätt man önskar bli efter att ha ätit. Restauranger som tillhandahåller påtvingade barnportioner platsar definitivt inte här

-------------------------


Kinnekullegården högst uppe på Kinnekulle är definitivt ett av våra smultronställen som vi har återvänt till många gånger. Koordinaterna 58.596871, 13.414491 är till parkeringsplatsen. Uppfyller alla kriterier med råge. Inga minus här. Fantastisk goda soppor varje dag. Ett misstag att inte smaka den! Utsikten från fönsterbordet, bara det. Kunna sitta ute och äta eller fika. En promenad upp till utsiktstornet bör man inte missa om man inte har gjort det förut. Lätt att ta sig hit och parkera. 

Hennickehammar har vi tyvärr upptäckt ganska sent. Trodde inte att man kunde spontan äta är. Men det kan man! Koordinaterna till herrgården 59.693895, 14.218813. Lunch strax under 200 kr i en herrgårdsmiljö. Fantastiskt gott och hemlagat. Kalla rätter först. Fanns lax och köttgryta senare och ännu senare kaffe med tårta i salongen.... Vilken trevlig miljö. Inget gap och skrik, inget bilbuller eller vägljud, inget spring. Inte ens en tra la la med gitarr. Lugn och ro och man kan tom sitta runt ett bord och prata samtidigt som man lutar sig bakåt utan att behöva höja rösten. Kaffe med tårta i salongen.... bara det. Behöver nog ringa innan så det inte pågår någon konferens just när man vill komma. Perfekt födelsedagspresent till någon som inte vill ha ytterligare en prydnads vas. 

Värmskogs cafe med sina jättestora och goda räksmörgåsar är helt klart ett smultronställe. Ingen lagad mat men vad gör väl det. Man blir mer än mätt - för mätt. Miljön här en försommardag är svårslagen. Socialt vänligt sorl från människor i alla åldrar. Barn och äldre i en salig blandning men heller inget skrik och skrän. Känslan av ett Sverige från förr när det var som bäst. Mycket folk men det brukar aldrig vara något problem även om det kan se ut så när man ser kön utanför när man kommer. Sitta ute i trädgården och äta långsamt med utsikt bort mot kyrkan och över Lilla Värmeln är fantastisk. Enda negativa är att det är för få toaletter de dagar när det är många gäster. Samma som när man flyger långt... man bör gå när man kan och inte när man måste. 

Gate Gästgiveri och fd skjutsstation i Arvika är ett gästgiveri som har funnits under flera hundra år. Vägen in till Arvika är omdragen men den gick här förr. Koordinater 59.662867, 12.615124. Dagens lunch kan variera men att restaurangen platser här för oss är att det framför allt är känslan när man kommer in och går på knarrande golv igenom rummen med lågt i tak. Ett gästgiveri som har funnits här under flera hundra år. Det är många generationer som lagat mat och ätit här. Bra husmanskost med hög kvalité. 
John Ericsson gården vid Långbanshyttan. Koordinater 59.855217, 14.260963 till restaurangen. Fick några "flashbacks" eller vad man kan kalla det när vi satt på trappan i skuggan med kaffekoppen och tittade ut mot solen och ut över hytt dammen. Inifrån hördes ett radioprogram med flera gamla svenska traditionella sånger från 40 och/eller 50-tal. Sven Bertil sjöng den ena efter andra låten efter sin pappa Evert. Kanske var det radioprogrammet "Sommar" eller något inspelat från en CD eller minnespinne. Mindes och kände i alla fall något odefinierbart vemodigt och saknat. Fick bita mig i läppen lite.... Något trevligt från en period långt tillbaka och minnen från barn- och ungdomen samt ett Sverige som var då. Märkligt att man kan återkalla så starka känslor och minnen med bara lite "skvalmusik". Fantastisk miljö med riktig husmanskost. Uppfyller alla kriterier. Dock inte alltid öppet och restaurangen heter heller inte samma sak som platsen. Långbanshyttan är i sig självt också mer än sevärt som ett fornminne från en äldre järnbruksperiod. Det är mäktigt att gå omkring här. 

- Hembygdsgården Kristinehamn
Ska lägga tillInga kommentarer:

Skicka en kommentar