lördag 17 september 2022

220917 Bornholm

 En slags final idag på Bornholm. Vi har bokat båtbiljetter till Christiansö. Den röda markören uppe i högra hörnet. Ca 55 minuter med båten från Bornholm. Den gick förhållandevis snabbt så det är en rejäl bit ut i Östersjön.

 
Båten går kl 10 och igår när vi passerade här kollade vi vart man kan ställa bilen som ett alternativ till där vi stod förra gången när vi besökte Gudjeim. Vi var medvetet ute i mycket god tid då det förde det goda med sig att det fanns plats på gratisparkeringen en bit ifrån. Planerat så. Hade dåliga erfarenheter sedan förra gången att ens kunna se vad jag gjorde på skärmen när jag betalade. Det var många som skulle med. Kanske 50 personer
 
 
Postbåten "Peter" går också ut till den lilla ön

 
Hade bokat guide i en grupp. Danska som språk men det är OK. Engelska har vi bara på fredagar under sommaren... Jaha - OK. Men det var en riktig "snavvel Petter" som man säger i Värmland. Pladder Måns på rikssvenska. Pratade och pratade men vi rörde oss inte omkring speciellt mycket. Efter en stund berättade jag för guiden att vi kommer att prioritera att ta bilder istället. Det var OK naturligtvis

 
 Guiden hann berätta i alla fall att han är lärare här på ön. Det bor ca 90 bofasta på ön och det går nu 14 barn i skolan upp till de är 14 år. Sedan bor de på Bornholm under veckan och går i skola där. Man får inte äga hus på ön. De tillhör alla danska staten eller rättare sagt Danska Försvarsministeriet. 
 
Fästningen är från 1684 och användes som sådan fram till 1856 läser jag. En del kom tillbaka som fiskare och fiskeriet pågick fram till 2013 då den sista fiskaren flyttade härifrån.
 
Man hyr och det är inte tillåtet att göra något med sitt hus/lägenhet. Den ska renoveras och bevaras exakt som den har sett ut sedan i alla fall 1800-talet. En del hus är ännu äldre. Det finns därför hantverkare här som underhåller husen i det skick de har haft. 
 
De som bor här har alla en funktion att fylla. Hantverkare, lärare, kock osv. Räcker visserligen med att en i familjen har det. 

Ser lite märkligt ut på bilden. Ser ut som jag pratar inför gruppen.... men står så för jag är ju medlem i den stora communityn VS - "Värmlands Stönbockar". Vi ställer oss alltid där andra inte står.

 
Så Tereza och jag knallar runt på egen hand istället och försöker hitta motiv. Ön var en gång en stor befästning. Kanoner riktade från kanontornet 360 grader runt. Gluggarna är kvar men inte kanonerna just där.
 

 
Detta är också ett kanontorn men är yngre än det första - större som ligger på huvudön


 
Många av dessa gamla kanoner uppställda både här och där. Vissa står fortfarande kvar i sin kanongluggar i muren. Som ett levande museum



 
Kyrkan på ön

 
Soluret har nog stått där länge. Solen gick rätt också när jag kollade mot mobilen...

 
Jag är lite stressad att vi inte har så mycket tid att gå runt på. Äter därför ganska tidig lunch innan restaurangen svämmar över med folk om ca en halvtimme
 


 Kanonerna är borta i fästningen men det är lätt att se att de har stått där en gång



 
Fästningen är en fyr idag
 
 
Arbetarbostäder

 
Det är pittoreskt på gränsen till mysigt. Lite "Hobbit" känsla. Byn där de bodde i början av Sagan om ringen filmerna.



 
Bra bild då jag har samma ställning som Jacques Tati har i någon av sina filmer
 

 5-6 kanoner på rad




 
Skulle man själv kunna bo så här permanent? Nja, tveksamt. Ön är ju inte mer än några fotbollsplaner stor. Det blir nog till slut ganska tjatigt. Guiden berättade att vi kommer varandra ganska nära - vi som bor här. Skulle tro det..
 
Läser att mellan 40.000 - 50.000 turister årligen besöker ön. Helt otroligt



 Det blev verkligen en bra näst sista dag på Bornholm. Relativt kraftig dyning på väg till ön medan hem nästan ingenting jämfört. Tereza hade tagit åksjukepiller och det var nog bra då hon annars lätt blir sjösjuk


Inga kommentarer: