söndag 4 september 2022

220903 Västerås

Vi var till Västerås idag. Träffade Y-C, Oskar och Fredrik. Huvudmålet var att besöka Domkyrkan. Kyrka här sedan 1100-talet och i sin nuvarande utformning och höjd sedan år 1517. Ger perspektiv onekligen och om man tänker på hur man kunde gå till väga med att bygga denna ståtliga byggnad under 1500-talet så är det storslaget minst sagt.


 

 
Varje gång man besöker en av dessa äldre kyrkorna så slås man av minst tre saker. En är att Sveriges historia och Svenska kyrkans historia är sammanvävd. Det går nästan inte att separera dem. Det politiska och religiösa är ibland nästan samma sak. Reformationen och separationen från den katolska kyrkan på 1500-talet och därmed förändringen av grundlagen var förutom en religiös även en mycket stor politisk händelse.  
 


Den andra är att alla dessa riktigt gamla ståtliga kyrkor ursprungligen var katolska. 
 
Den tredje är Vasa ätten. Så extremt inflytelserika de var och så stor påverkan de hade på samhället. Gustav Vasa´s äldste son Erik den XIV är begravd just här - i Västerås domkyrka
 
 
När man går omkring i en äldre kyrka så är golvet mer eller mindre täkt av vad jag tror är liggande gravstenar. De bär var och en på en egen historia naturligtvis. Kanske är förklaringen att det var "fint" att bli begrav inne i kyrkan och extra fint ju närmare altaret och "Gud" man kom.
 
 
Ljus och vacker kyrka 
 
 
Åt andra hållet. Orgelläktaren


 
Ljuskronorna är från 1600-talet.... bara det



 
  Efter att ha fikat alldeles bredvid kyrkan så tar vi en promenad ned mot de äldre stadsdelarna. Torghandel idag vid torget och vi passar på att köpa lokalproducerad honung.
 
 
Vattnet i kanalen in mot kraftstationen rinner inte över kanalkanten längre som jag hade förespeglat. Inte dåligt att det finns vatten i Svartån över huvud taget.




Det blev även en del äldre böcker av Moberg på Myrorna samt efteråt en lite halvsen men bra lunch


Inga kommentarer: