måndag 12 september 2022

220912 Bornholm

 Första natten vid det lilla pensionatet / hotellet. Hemtrevligt och bra frukost tillsammans med de andra boende. Väldigt service minded. Vi såg senare på dagen att alla hade åkt förutom vi. Några nya hade kommit senare på dagen.

Den stora utflykten idag var till Hammershus. En fornborg från 1150 eller 1250. 

Tereza´s bild
 
Man är lite oense men den är hur som mycket gammal. Lund´s stift var inblandad i byggandet en period. Ägandet av borgen har vandrat mellan kyrkan och danska kungahuset. Även tillhört Lubeck en period. Bornholm var också svenskt under en period läser jag på skylten nedan och det fanns några konflikter/krig mellan Danmark och Sverige med namn som jag aldrig har hört förut.

 
 
Tereza´s bild 
 
En märklig upplevelse att se detta. Så stort. Tom idag är det stort - hur var det då för 1000 år sedan. Ett eget samhälle?






 

 
Vacker bokskog i närheten. Som vanligt att det mycket svårt att återge hur det ser ut. Men det är ett stöd för minnet i alla fall

 
Vi besökte ett gammalt nedlagt kalkbrott. Växte mycket björnbär längs vägkanten
 
 
Verkar vara ett klätter eldorado. Svårt att se på vidvinkelbilden men flera klättrare har kommit upp halvvägs


 
Åkte ned mot en äldre hamn. Ganska stort cafe och vi köpte glass och kaffe. 

 
Tereza hade blivit trött av allt traskande idag så hon ville inte med ytterligare en gång. Gick själv en led förbi och runt en liten sjö och ett annat kalkbrott.

 
 
Fin utsikt över där vi bor. Ganska mitt i bilden längs en gata mot nationalparken



Märkliga proportioner på denna ö. Den är liten på kartan  men den känns allt annat än liten när man rör sig här. Märkligt. 
 
Så många tyskar och holländare det är här på besök. De pratar inte engelska har jag märkt. I alla fall inte gärna. Det innebär att de som jobbar inom turistnäringen nog också behöver kunna basic tyska.






Inga kommentarer: