onsdag 20 mars 2019

190318 Guaramiranga #13

Vi är på väg till Guaramiranga och väntar hemma hos Fatima och Tereza på att Leandro ska hämta upp oss. 


Guaramiranga ligger ung 15 mil från Fortaleza och det tar drygt 2 timmar att åka dit. Det speciella med området är att det är höglänt och regnskogen kallas "Atlandic rain forest". Lite svalare än vid kusten. Speciellt på nätterna. Samhället uppstod initialt när man röjde och odlade kaffe här under tidigt 1800-tal. Numer finns inga kaffeplantager kvar. Kaffebusken träffar man dock på när man rör sig i området. 


Vår trevlige och kunnige guide Leandro Ribeiro. Vi har kommit fram och ska precis till att äta lunch. 


Vi åker och checkar in på det mycket vackra och tidstypiska och numera hotellet Montenegro. Huset är mycket portugisiskt och bör vara från kaffeplantage tiden under 1800-talet. Vårt rum är uppe till höger


Men det regnar... hårt ibland och lite mindre ibland. Men det regnar. Är det något som fåglarna vi vill se inte gillar så är det regn. Vi får besöka ett hus och trädgård som ägarna sällan är vid. Leandro berättar att ägarna är ett läkarpar och de avser att sälja det. 


Vilket läge med utsikt över bergen eller rättare sagt kullarna. Att vattnet är brunfägat beror på att det är regnperiod nu och det rinner vatten överallt ned mot småsjöarna


Leandro lockar på dem med en portabel högtalare som han spelar upp deras läten i. De kommer direkt för att se vad det är som händer... Under den första minuten hann jag ta några bilder när 6 st av gänget sätter sig på en gren. Hann tom med att kompensera för att de satt högt upp mot himlen. Regn och dåligt med ljuset (2500 ISO) men jag fick i alla fall dem på bild. Fågeln heter på engelska Gray-breasted Parakeet och är den som vi mest har kommit för. Vi märkte att det gick inte att locka på dem senare med samma läte. Vi blev genomskådade som fake news


Vi gör även i ordning för matning och herr och fru Blue Dacnis kommer. 



Denna fågel heter Red-cowled Cardinal Är imponerande att det blir bilder över huvud taget i regnvädret. Har bilder på fler fåglar naturligtvis men de är ofta för långt bort. Intressant att så många av "småfåglarna" här ofta inte är mer än halva storleken av våra småfåglar typ våra finkar. 


Överallt dessa växter och blommar som växer högt. Dessa är minst 4-5 meter höga och tagit med telet. 


Detta är brödfrukt. En ramlade ned strax bredvid. Hade inte varit kul att få den blötbomben i huvudet


Gray-breasted Parakeet var på väg att utrotas pga att de helst bygger bo i gamla stammar. Det måste således finnas gammal skog där de häckar och den biotopen minskar. Så man startade ett projekt att försöka rädda dem genom att bygga holkar som de ville bygga bo i. Resultatet blev att här i Guaramiranga finns numer mer än 1000 individer. 


Leandro berättar att det kan finnas många ägg i ett och samma bo. Andra fåglar som inte har egna ägg eller ungar hjälper till med att fånga mat. Även med att ruva. Som ett kollektiv. Han berättar att de även kan para sig samtidigt som flera andra par bredvid. 


2 kommentarer:

bengtsalander.blogspot.com sa...

Intressant att läsa och se bilderna från er utflykt.

Lars-Gunnar Nyqvist sa...

Tack. Kul att du tittar