onsdag 13 mars 2019

190313 Fortaleza #08

Är med Tereza och Fatima in till city. Olika saker som behöver fixas. Intyg, dokument etc. Det skrivna och/eller underskrivna dokumentet, själva pappret är  betydligt viktigare här än hemma. Bara här där vi är nu finns 4 företag som håller på med det som närmast ligger vad vår Notarius publicus. pysslar med. Först till ett företag där man kan gör ett steg av flera. Papperet tas sedan med till nästa företag där man kan göra något annat med det tills det man behöver få klart är färdigt. En mycket stor verksamhet i Brasilien där en stor del av myndighetskontakten har med handlingar i papper att göra. Utskrifter och dokument av olika slag är därför värdehandlingar här på riktigt. Utan det fysiska papperet kan man stå sig slätt längre fram. 


Det finns några företag i världen som har lyckats få sitt varumärke att också användas som ett begrepp. Xerox som på bilden nedan har inte alltid att göra med just företaget Rank Xerox att göra utan används för att visa att det finns möjlighet att kunna kopiera just här. Kom att tänka på företaget Jeep där deras företagsnamn också används som en etikett och begrepp för alla terränggående bilar. Här i Brasilien finns ett annat liknande ord som är lite kul för oss svenskar. Scania tillverkar lastbilar på licens här vid brasilianska fabriker. Ett mycket vanligt lastbilsmärke. Lastbilar generellt kallas därför för "Scania"... precis på samma sätt som "Jeepar". 


Vi väntar en halvtimme på att värdehandlingen ska processas färdigt och går därför för att äta något under tiden. Pressade sockerrör smakar mycket gott men går mycket snabbt ut i blodet. Man kan tom känna sig något som liknar "berusning" om man dricker det snabbt och på fastande mage. Har faktiskt känt något åt det hållet men för längre sedan. 


Kommer man vid lunchtid är det smitfullt här och kö ut på gatan för köpa och äta denna rätt. Brödet eller vad det nu är.... är i alla fall fyllt med olika saker som kyckling, ost, skinka etc och till det dricker man pressat sockerrör. 
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

OBS att vem som skriver framgår inte. Skriv därför gärna till förnamn etc. Kul att veta