måndag 11 mars 2019

190311 Fortaleza #06

 Fint och varmt på morgonen. Vi kollar lite på de investeringar som Fatima har gjort. Huset är numer självförsörjande på el via 12 st solceller på taket


Lampan lyser grön när det finns tillräckligt med el. Gasolspisen har mer eller mindre fasats ut och eftersom det är så många soltimmar här per dygn året om blir det överskottet på el som säljs in på det publika elnätet. 


För ca 10 år sedan installerade man den första solcellspanelen som då bara genererade varmt duschvatten. Flera 1 m3 vattentankar finns på taket. Minst 2 för att fånga  och magasinera regnvatten. 2 st för uppumpat eget grundvatten. Hålet är 15 meter djupt. 2 st ytterligare för magasinera kommunalt vatten. Har inte tänkt på det förut. Trycket i kranen fixar man själv genom att vattentankarna är på översta våningen eller på taket. Finns två till men är bara för poolen. Lite skillnad i arrangemang mot hemma. 


Syster Vera har en snabb Internetuppkoppling. Den delas med Fatima via denna radiolänk. Det är ca 1 km och fri sikt mellan husen. 


Man får ca 6-8 dl kokos vatten från en nöt. Den delas sedan och den mjuka kokos "hinnan" skrapas sedan ut med vanlig matsked och äts sedan ofta direkt medan den är mjuk och sladdrig. 


Tereza´s syster Vera bjuder på lunch. Det är hennes födelsedag idag. Från vänster Fatima, Edsson, Jessica, Vera, Marisor, Victor, LG och Tereza


Marisor och Victor är mor och son


Edsson, Jessica och Vera. Jessica är deras dotter



Vera, Marisor, Fatima och Victor


Vet sedan tidigare att den bil jag själv har tillverkas på licens här i Brasilien. De använder dock originalnamnet Renault. Mycket vanlig också som taxi och polisbil. 




Inga kommentarer: