måndag 7 februari 2022

220207 Stendörren för expriment

 Var till naturreservatet Stendörren idag av en speciell anledning. Nja.. kanske två. Det ena var vädret. Solen värmer ju i ansiktet och hur sur blir man på en skala för det? 


  Den egentliga anledningen var att jag ville lära mig - pröva på tekniken "Photo stitching". Vet inte om det finns ett svenskt ord men man tar flera bilder och använder sedan ett program för att lägga dem bredvid varandra och samnanfoga dem till en panorama bild. Finns funktioner i mobilen för det men detta är med vanliga kameran. Det är bara nedersta bilden som är en stitchad om du vill kolla..... Sammanfogad av i detta fall 3 st individuella. Den är mycket bred och blir då tyvärr smal för att kunna visa upp hela

 
 Tog ganska många serier med vidvinkeln i paket om 3-4 bilder 

 Egentligen ska man nog använda stående format då man i redigeringen behöver beskära en del för att kompensera konsekvensen av att man roterar kameran.  Beskära till alla bildernas minsta gemensamma nämnare kan man väl säga. 

 Min kulled är ganska bra centrerad mitt i objektivet för liggande format från början.  Men allt behöver dessutom vara i våg. Även när man roterar. Det visade sig vara lite svårare att åstadkomma fast det fanns inbyggt vattenpass i kulleden. Det senare får man väl lära sig hantera och komma på en teknik för om man ska fördjupa sig i detta

Kunde sedan hemma skapa upp en sammanslagen panorama bild av i detta fall 3 bilder med hjälp av programmet PTGui och deras fullskaliga trail version. Att man inte har köpt en licens betyder "bara" att man får ha kvar deras vattenstämpel i den färdiga bilden. 

Så långt allt väl. Inga större problem med det. Lite slip och puts men helt OK som första bild

 
Men hur visar man den sedan... så att den som tittar får samma upplevelse som jag själv hemma på min dator. Inte som här som en remsa pga att den i detta fall är 3 bilder bred och behöver kompenseras på höjden för att rymmas av den anledningen.  Dessutom 3 bilder bred med en mellanformats kamera.... Den är bauta stor fast den ser ut som om den är en färgad tejpbit
 
Går visserligen att lägga den på Facebook  där man kan panorera och kana omkring längs bilden med ett tittfönster. Men.. Facebook Facebook über alles blir man lite trött på. 
 
Nja... än så länge har det skitit sig i sista steget. Själva presentationen. Kanske någon kommer med ett uppslag men tror det nog blir stolpe och ut. Finns som jag tror efter intensivt grottande bara alternativet kvar att ha en egen web server eller att använda ett web hotell dit man kan ftp:a in hela html-paketet till sin egen site och mer eller mindre installera "bilden". Så det får nog vara. Det blir bara för mycket. Då behöver hemsidan även i övrigt dessutom byggas. Det funkar väl men det är mycket jobb och kostar. 
 
WordPress har visserligen möjligheten på sin plattform genom att man kan köpa till en sk plugin men då behöver man som grund ha business nivån för 300$. MS Blogger som jag numer använder har inte den funktionen. Tidsaspekten också..  5 minuter för att ta bilderna och sedan 5 timmars arbete hemma för att kunna visa dem som en sammanslagen bild... Som dessutom kostar 1000 tals kronor att skapa..... Men lite synd är det. 

Det skulle troligen funka om man istället skrev ut bilden på ett stort liggande format för att hänga upp. Det är väl så det blir ekonomi kring de som håller på med detta. De är professionella och kan utifrån en beställning ta betalt för en mycket stor utskriven bild. I mitt fall på mina forum skulle det bara se pytte och förminskat ut. Fast bilden egentligen är allt annat än förminskad. 
 
Den bara inte ryms att visas i sitt original format. På min stora skärm hemma - perfekt

Men det finns något man faktiskt skulle kunna göra.... Det är att använda kameran till att göra film från platsen istället. Ta steget från att göra en enklare film gjord med mobilen till att börja använda mellanformats kameran.

En film ger ju egentligen alla möjligheterna man behöver för att visa det man vill visa och berätta. Det vackra eller speciella som inte bara 1 bild ger rättvisa. Om man tänker på det är det nog smartare. Å andra sidan är det ju jobbigt.. att behöva bli smartare eller tom smart. Det är lättare att vara kvar där man är.

En film kan också vara sammanfogade enstaka bilder som visas som ett bildspel på Youtube. Utan ljud men med bakgrunds musik. Det är enklare än att göra en "film" med rörliga bilder och värmländsk speaker röst. Har ju gjort några men inte riktigt den bildkvalité man vill ha

Men lägger i alla fall ned panorama bild ambitionen där bara 3 sammanfogade liggande bilder skapar en hela 36.000 pixlar bred bild... nu på hyllan. Allt bara blev för mycket till för hög kostnad.  

Å andra sidan... 

Ingen spaning - ingen aning 

Men har en sak kvar att testa. "Vidvinkel" bild med hjälp av flera stående bilder tagna med det korta telet. Behöver testa även det innan jag lägger locket på för gott. Behöver dock innan göra en uppfinning med stativet så jag kan centrera mittpunkten på sensorn även med kameran stående. Besök på Gubbdagis lär det bli för att hålla kostnaderna nere




Inga kommentarer: