torsdag 2 december 2021

211203 Promenad Vagnhärad

 Gick en äldre väg mellan Trosa och Vagnhärad. Ganska intressant då denna gamla vägsträckning håller sig många meter ovanför jordbruksmarken på bägge sidor Trosaån. Kanske har det något att göra med havsnivån långt tillbaka och att sträckningen anpassades en gång till den. Kommer i alla fall fram vid Trosa landskyrka. Vek av tillbaka mot hembygdsgården och sedan hemåt då det börrjade kännas långt (ca 12 km sammantaget). Det är också jobbigare att gå längs en väg än på en led i skogen. Hade sett ut att det fanns en intressant runsten i närheten men den får anstå någon dag till

 
Hämtat från Wikipedia.... om kyrkobyggnadens historik
Kyrkans äldsta delar härstammar från 1200-talet och uppfördes i anslutning till den medeltida staden Trosa. Sakristian byggdes troligen till under 1300-talet. Under 1400-talet försågs innertaket med stjärnvalv av tegel och under samma århundrade tillkom det kraftiga tornet som skulle fungera som försvarstorn. Dess nederdel är byggd av gråsten medan överdelen är byggd av tegel. Målningarna i valven tillkom under 1600-talet. 1773 drabbades kyrkan av en svår brand och medan kyrkans valv och inredning skonades, totalförstördes gravkoret, där Kristina Nilsdotter (Gyllenstierna) var begravd. Hun dog 1559 på Hörningsholms slott, Mörkö, och ägde de närliggande sätesgårdarna Gäddeholm (nu Tureholm) och Tullgarn. Efter branden byggdes kyrkan om. Tornet gjordes då högre och försågs med spira. Vapenhuset revs och en ny ingång öppnades i tornets västra vägg. Alla fönster höggs även upp till samma storlek.

 
 De äldsta delarna vid kyrkan från 1200-talet... Det ger perspektiv minst sagt....
- Altartavlan målades i Holland under 1500-talet
- Predikstolen tillverkad 1706 i Stockholm
- Ett triumfkrucifix som är från 1200-talet
osv
 
Men jag gör för det mesta om felet varje gång jag besöker en av våra äldsta kyrkor. Inte bara kyrkor. Har inte läst på tillräckligt innan utan blir medveten om detaljer och historia som jag borde ha sett på plats först när jag är hemma igen och läser på. Men denna kyrka ligger lätt till och jag kan besöka när som den är öppen.

 
Ganska färglöst denna tid på året men det är vackert det också. Bra närgräns på nya lill kameran.

 

1 kommentar:

Tereza sa...

Fina bilder
Tereza