söndag 15 september 2024

240915 Sjön Ölen

 Hade sett ut Rönningshyttan på kartan innan. Insåg när vi närmade oss att jag/vi har varit här förut. När jag jobbade med min site Värmlands industri historia för 5-8 år sedan. Rönningshyttan ligger i landskapet Värmland men i länet Örebro. Län har i "modern" tid blivit mer använt än gränserna mellan de gamla landskapen. 

Min site var strukturerad enl landskapet Värmland.  Kändes så där.. att stänga den då den hade ca 100.000 besök per år. Men orkade inte underhålla den längre med flera timmars arbete i veckan samt 1-2.000 kr i kostnad per år. För att inte tala om att man behövde via email och telefon svara och kommunicera med 5-10 personer i månaden som hade synpunkter och infallsvinklar av olika slag. 

Nu har skillnaden mellan län och landskap ingen jättebetydelse längre precis. När vi var här förra gången gick vi ingen led. Vi gick idag den som finns utpekad längst ned bland skyltarna. Inte så långt men det gick upp och ned och var krokigt. 


Vattnet i denna bäck drev hyttan. Bakom skyltarna ovan fanns den stora hyttdammen men tror att man även försökte dämma upp så gott det gick utefter bäcken med kompletterande. Det gällde ju att hushålla med vårflodens vatten så länge som möjligt. 


Läser på en skylt/informationstavla att vi går i våra förfäders fotspår. Ja, verkligen. Skillnaden är nog att då var det blodigt allvar. Ett hårt, rökigt och smutsigt jobb. Undrar om man då i sin allra vildaste fantasi kunde ha tänkt tanken hur vi använder tiden idag. Att arbetstiden är reglerad och att 20 minuter extra arbetstid utanför den uppgjorda innebär "övertid" med dubbel ersättning. Eller att två av de kanske fem totalt som jobbar med hyttan drift är hemma för vård av sjukt barn. Nej, tror inte det.  Inte ens om de hade ansträngt sig. 


Liljekonvaljens bär ska visst vara giftiga


Hade inte lagt märke till det förut. Flera naturreservat inom ett visserligen stort område. Mycket att gå på här. Kommer nog att återvända


Hyttan ligger efter den långa sjön Ölen. 

Längtan efter fritidshus. Men det är nästan bara när det ser ut så här som man skulle vilja. Nästan så det får vara om det inte är i närheten av detta. Å andra sidan så sticker priset rejält med strandtomt


Vi har pratat om det många gånger Tereza och jag. Hur mycket vi saknade att kunna spontan stanna vid en sjö när vi åkte omkring i Sörmland. Ta med sig termosen och fikat från bilen och bara sitta en stund. Landskapet är lika vackert där men är inte tillgängligt på samma sätt. Nu är vi i alla fall tillbaka... 



Inga kommentarer: