onsdag 18 september 2024

240918 Försökte i alla fall

 Vi ser solnedgången från där vi bor. Bort mot Österviks kapell. Igår var det dessutom dimma över vår Väner vik med solnedgångsljus bakom. Men då kunde jag inte prioritera att ta mig dit. Behövde måla reglar för att arbetet med altanbygget skulle kunna fortsätta smidigt idag. 

Idag tänkte jag att det kanske blir samma ljus. Det blev det inte men fick i alla fall möjligheten att få stressa runt lite med kameran till fots samt försöka ta mig fram till lämplig position vid vattnet med bilen. Det första blev mer eller mindre stolpe och ut och försöket att ta mig till en bra position med bilen... den bollen gick inte ens över kortsidan på planen.


 Himlen var i alla fall vacker för ögonen även om jag inte helt kunde fånga det på bild. Ljuset på kvällen skiftar kontinuerligt. Märkligt... hur snabbt det sker. Ser och försöker fånga det och innan man ens har fått upp kameran till ögonen och fällt ut enbens stativet så har hela bilden ändrat karaktär. På pin tji... tror jag. 

Nästan i alla fall då tom skosnöret på vänsterskon gick upp. Hade inte tid att böja mig ned just då och knyta utan drog istället in tårna så att jag inte skulle tappa skon. Såg nog ut när jag snabbgick som om jag hade fått punktering om någon skulle ha kollat

söndag 15 september 2024

240915 Sjön Ölen

 Hade sett ut Rönningshyttan på kartan innan. Insåg när vi närmade oss att jag/vi har varit här förut. När jag jobbade med min site Värmlands industri historia för 5-8 år sedan. Rönningshyttan ligger i landskapet Värmland men i länet Örebro. Län har i "modern" tid blivit mer använt än gränserna mellan de gamla landskapen. 

Min site var strukturerad enl landskapet Värmland.  Kändes så där.. att stänga den då den hade ca 100.000 besök per år. Men orkade inte underhålla den längre med flera timmars arbete i veckan samt 1-2.000 kr i kostnad per år. För att inte tala om att man behövde via email och telefon svara och kommunicera med 5-10 personer i månaden som hade synpunkter och infallsvinklar av olika slag. 

Nu har skillnaden mellan län och landskap ingen jättebetydelse längre precis. När vi var här förra gången gick vi ingen led. Vi gick idag den som finns utpekad längst ned bland skyltarna. Inte så långt men det gick upp och ned och var krokigt. 


Vattnet i denna bäck drev hyttan. Bakom skyltarna ovan fanns den stora hyttdammen men tror att man även försökte dämma upp så gott det gick utefter bäcken med kompletterande. Det gällde ju att hushålla med vårflodens vatten så länge som möjligt. 


Läser på en skylt/informationstavla att vi går i våra förfäders fotspår. Ja, verkligen. Skillnaden är nog att då var det blodigt allvar. Ett hårt, rökigt och smutsigt jobb. Undrar om man då i sin allra vildaste fantasi kunde ha tänkt tanken hur vi använder tiden idag. Att arbetstiden är reglerad och att 20 minuter extra arbetstid utanför den uppgjorda innebär "övertid" med dubbel ersättning. Eller att två av de kanske fem totalt som jobbar med hyttan drift är hemma för vård av sjukt barn. Nej, tror inte det.  Inte ens om de hade ansträngt sig. 


Liljekonvaljens bär ska visst vara giftiga


Hade inte lagt märke till det förut. Flera naturreservat inom ett visserligen stort område. Mycket att gå på här. Kommer nog att återvända


Hyttan ligger efter den långa sjön Ölen. 

Längtan efter fritidshus. Men det är nästan bara när det ser ut så här som man skulle vilja. Nästan så det får vara om det inte är i närheten av detta. Å andra sidan så sticker priset rejält med strandtomt


Vi har pratat om det många gånger Tereza och jag. Hur mycket vi saknade att kunna spontan stanna vid en sjö när vi åkte omkring i Sörmland. Ta med sig termosen och fikat från bilen och bara sitta en stund. Landskapet är lika vackert där men är inte tillgängligt på samma sätt. Nu är vi i alla fall tillbaka... 



lördag 14 september 2024

240914 Sjön Vilången

 Det allra vackraste september väder. Vi går en led vid sjön Vilången. Träffar på tre personer som är ute i samma ärende. En ensam man, en hel familj med hund och en mormor/farmor med barnbarnet i 3 års åldern. 

Det är vackert och förhållandevis lätt att gå. Vi har varit i närheten förut när jag höll på med hyttor och hammare i Kristinehamns trakten. Finns två dammar efter varandra för vattnet på väg ned mot Vänern. Fanns hammare och såg några 100 meter "nedströms"

 
Det börjar bli höstfärger färger men ingen lövfällning än. 

 
I ett skugg parti i skogen finns spindelnät i 1000-tal. Inte mycket som fastnar i näten längre. I alla fall inte av de insekter som flyger.

 
Tereza har slutat fota med kamera. Använder dock kamera funktionen i mobilen. Det funkar nästan lika bra



 
Man blir på gott humör av att gå i en sådan här miljö. 

 
Denna gång hade vi med oss fika och... något att sitta på. Ganska länge sedan. Inte riktigt samma sak i Sörmland som i Värmland. Finns många fler sjöar och vattendrag här. Lättare att hitta en egen plats. Lättare att "komma intill".


Vi åker runt Vilången med bilen. Riktig landsbygd. Vägen är väl så där men det funkar i alla fall.

torsdag 12 september 2024

240912 Naturreservatet Nötön

 Tereza och jag var till Nötöns naturreservat. Det var länge sedan sist. Längre hit ut än jag minns det. Men minst 5 år sedan vi var här sist. Fint ställe och det växer mycket här under försommaren. Mycket med sländor och fjärilar. 

Naturreservatet har nog som huvud syfte att hålla de gamla ängarna och växtmiljöerna öppna. Som de hölls öppna förr. Bland annat genom att ha kor fritt på bete i skogen och på strandängarna. Gården som är ett fritidshus idag ligger fint och det är en helt flams och tjatter fri miljö.

Vi gick ut till "Hästudden". Fint iordningställt med grillplats, ved etc. Finns tom ett bajsen house

 
Blåser kraftigt in från Vänern. Märks ändå inte av så värst mycket här inne i viken. Men det är tröj väder. Jacka för Tereza. Sitta och titta på detta. Lyssna på naturens ljud. För mig är det som att vara i en kyrka.

 
Växer naturligtvis inget som blommar nu och som är värt att fota av. Så här långt in på eftersommaren har det mesta dragit sig tillbaka. 

Kameran med telet blev aldrig använd. Såg inte en enda flyttfågel på gärdena  

 
Fältet ovan är under växtperioden helt täckt med tjärblomster. Fast det nästan inte finns någon jord att växa i. En blomma har inte kollat i almanackan och förstått att det faktiskt är den 12/9. Verkar spjärna emot lite mot förväntningarna att helt dra sig tillbaka för i år. 
 

Gården och marken som naturreservatet tillhörde en gång. Hårt arbetande människor. Ingen hydraulik. Inte ens en skruvdragare. Allt som flyttades och/eller lades upp eller skördades skedde med muskelkraft. Hästkraft också naturligtvis. Men allt fick ju baxas eller lyftas upp på vagnen, kärran eller kälken. För att inte prata om... höet upp till höloftet för att torka

 
Ett hårt arbete folk naturligtvis men antagligen ett arbete i alla fall utan stress. Arbete... nja det var nog mer ett sätt att leva. Hur många timmar man hade jobbat just idag hade nog då lågt informations värde. Man jobbade tills man var klar

Så många ord från det gamla bondesamhället som ändå har försvunnit för de flesta. I alla fall inte används speciellt mycket längre. Vagnslider, spilta, höskulle, grisho, tjuder etc etc. 

 
Är det en undantagsstuga? Eller användes den för något ändamål. Undrar hur många timmar man fick hålla på med att holka ut en lämplig trädstam till att bli hängränna? Inga plåtarbeten förutom ovanpå skorstenen. 
 
 
Tror korna som låg och idisslade i solen en bit in i skogen när vi kom blev nyfikna och följde efter där vi hade gått ut mot Hästudden. Det fanns ett spång avsnitt med blöt lera och det syntes att de hade vänt just där. De ville nog kolla vart vi gick och följde efter. När de inte lyckades gå där vi hade gått gick de istället mot gården.

 
De kom alla emot oss när vi passerade. Nyfikna eller vad man kan kalla det. Vet inget men tror att det är kor som inte mjölkas just nu. De har istället kalvar som diar. Tror det .... Rena och fina. Välskötta
 
Det är ju klart länge sedan men hur länge är det egentligen sedan när en mycket stor del av Sveriges befolkning visste mycket väl det man behövde veta om gårdens djur. Hur man skötte och tog hand om höns, kor och grisar etc. Hur man förädlade ex mjölken till olika matvaror. Visste hur man slaktade osv. Det är ju bara 1-2 generationer sedan. Inte min egen inräknad men ändå.  

Om nuvarande samhälle skulle kollapsa... hur många skulle kunna klara sig utan den kunskapen? De flesta skulle nog stå där i fin skorna med benen lätt i kors med och med näsan mitt i ansiktet i panik titta sig runt vem som man kan ta rygg på och få hjälp av. 
 

lördag 7 september 2024

240907 Värmskog.... bland annat

 Behövde köpa bockar att ha när vi målar stolpar och reglar. Besök på "Gubb dagis" i Karlstad. Först var vi dock till Jula för att de var billigare men men där var de slut. Det är ofta så med Jula... tycker jag. Produkten slutsåld och finns inte längre att köpa.. 

Passade på att åka till Värmskogs café. En XL räksmörgås skulle sitta fint. Vi var tidiga så det var inledningsvis lite folk. Intressant är att numer stänger man inte för säsongen. Det är alltid öppet även om det kommer vara stängt någon vecka just i år för köksrenovering berättade man. 

Något speciellt med stället. Äldre människor och en del riktigt gamla på utflykt med barn etc. Den generation som jag tillhör eller som mina föräldrar nästan tillhörde. Ett Sverige som snart inte finns längre. 


Orkade inte äta upp allt. Har tappat stinget...
Lika vackert som vanligt



Vi åkte via Degerbyn och tog in en välkänd väg för att se om vi kunde se hur det ser ut numer vid sommarstugan vi hade som kallades Ugglebo. Går inte att se men det verkar vara flera byggnader numer på tomten. 

Åkte förbi Hasseldalen badplats och mot Torpstöd där Henrik och Fredriks mormor och morfar bodde. Där de och även vi ofta var. Sig likt men lite igenväxt... 

Åkte av mot Kätterud där jag bodde som barn. Första huset vi bodde vid är rivet och det finns moderna hus på platsen. Där vi bodde på övervåningen är fortfarande kvar. Ser likadant ut som jag minns det. Han som ägde huset och gården hette Svenning Ståhl. Frun Anna. Barnen hette Kjell och Lennart.




fredag 6 september 2024

240906 Cykeltur

 Vi cyklade längs vattnet förbi Mariebergs området in till de centrala delarna. Kanske är kiosken vid ställplatsen öppen... De hade sovmorgon. Öppnar kl 13.00. Pratar en stund med en trevlig man från Norge. De planerar att åka hemåt på söndag. "Det är vackert i Sverige".  

Känner igen det han berättar. Man har planer på att bygga en ny järnväg mellan länderna med ändstation Trondheim på norska sidan. Har nog med Nato medlemskapet att göra. Snabb tung materialtransport samt för trupp mellan länderna på järnväg har nog blivit viktigare nu. Kanske tom viktigt. 


Vi sitter en stund i det fina vädret och kisar innan vi åker tillbaka. De nybyggda vita husen vid hamnområdet ligger fint.  


Hade funderingar på båt under Trosa perioden. De lockar fortfarande lite men Tereza gillar inte att vara ute på vattnet. Det är helt OK att avstå eftersom vara ute med båt innebär också att man konstant är i solgasset. Vet att det fixar jag nästan inte. Det finns även en parameter till.... det är inte alltid fint och lugnt väder ute på sjön. Även om solen skiner



torsdag 5 september 2024

240905 Återbesök... typ

 Vi grundmålar första gången av två. Reglar och stolpar för altanbygget till baksidan behöver förberedas / målas innan själva bygget börjar. Målar under morgonen. Innan det blir för varmt i solen. Det är ju högsommar temperaturer. Fantastiskt vackert väder. 

Vi gör en utflykt till "Kvarnen" mellan Karlstad och Molkom. En plats vi har besökt många gånger.

 
Den ursprungliga vägbron är riven sedan länge. Har varit både vattendriven kvarn och såg här under flera hundra år. Men... det är länge sedan nu.

 
Strömstaren håller till här. Brukar kolla på den. Inte idag. Vi går en liten promenad runt.

 
Det var länge sedan vi gick i Sannaskogen. Vi gick ofta här i vår skog under åren på Sannagatan. Många fler iordningställda motionsleder sedan sist. Ungefär samma men ändå inte.

 
Vi hittade de röda näckrosorna vid Sandbäckstjärnen men den rangliga bryggan som gjorde att man kunde stå på huk rakt över en utslagen blomma har rasat. Det är ju egentligen lätt ordnat med höga stövlar. Hade sådana en gång när jag röjde vass vid sommarstugan i Värmskogs trakten. Hade behövt dem idag

 
Speciella kaffet på Willys i Karlstad. Som bara finns i en Willys butik. Lunchen äter vi på Bergvik, min favorit "special mix" vid en av restaurangerna. Extremt gott men kanske för mycket mat. Samma sak som när man äter räksmörgåsarna i Värmskog. Det går ner om man anstränger sig... 

Bredvid oss sitter två killar i 12-14 års åldern. De äter buffé från Kina restaurangen. De tar om minst två gånger vad jag lägger märke till. Ingen botten. Rejält på tallriken. Sushi verkar vara favoriten. Intressant hur allt har förändrats. Äta ute på restaurang på riktigt gjorde jag först i 20 års åldern och sedan kommande år mycket sparsamt. "Grillad special" i bilen vid Eslin's korvbur i Munkfors sent på nätterna är inte riktigt samma sak. 

Minns att jag i den åldern kunde äta en hel bullpåse nersköljt med 1 liter mjölk som mellanmål. Bara någon timme innan vanliga måltiden. Kunde äta hur mycket som helst utan att det märktes eller kändes. 
 
Grannar som kom in med stora bullburken och gav mig de bullar som hade blivit kvar sedan förra bullbaket. Tiden innan det fanns frys. Men minns bäst de nybakade och fortfarande ljumma. Man åt dem då helst upp och ned med smör på baksidan. Det var då det... Händer idag också. Lite i smyg men först behöver man ju vinkla persiennerna lite. 

 

tisdag 3 september 2024

240903 Promenad med Tereza

 Det blev inte bara vackert utan även varmt igen. Vi tar en promenad i närheten av där vi bor. Luftar ena kameran. Det är inte klokt vad lite jag har fotat de senaste månaderna. Har ju också bytt märke inkl modeller och allt man behöver veta om sin kamera för att det ska flyta på ligger inte längre på ytan. 

Men det finns anledningar... vi har kollat och kollat efter nytt boende. Till slut köpt en ny lägenhet i Kristinehamn och sålt den i Trosa. Packa, flytta och packa upp allt igen är heller inte att leka med. Tiden försvann

 
 Men det kommer... Sitta passiv i soffan framför TV'n och gapa stort och svälja allt dravel och all propaganda som visas där... Den är inte ens på. 
 
Så det kommer snart att bli skavmärken även på de nya kamerorna.