måndag 11 mars 2024

240311 Test av autofocus

 Hade gjort iordning och sparat till läget "C3" för att få hjälp med fokuseringen och allra helst fokusering när man fotar djur med nya kameran Fujifilm H2 och Fujifilm telet 150-600 mm. 

Bilden nedan är intressant. Kameran söker snabbt inom angivet område och hittar även vad det verkar ögat på fågeln. Den hittar snabbt fågelns huvud men väntar tills fågeln vänder på sig och då hittade den även ögat. 

Hade dock glömt bort exponeringstiden. Eller rättare sagt ISO talet som jag alltid ställer in manuellt och därför blev exponeringstiden 1/20 sek. Det är egentligen alldeles för långsamt. Rörelseoskärpa också naturligtvis när fågeln flaxar med vingarna men det betyder inget denna gång. Kameran hittade ganska lätt fågelns öga. Men.... Kamerans IS funktion för att kompensera för långa skakiga exponeringstider funkar ju också bra. Den klarar ung 6 bländarsteg...  


ISO 800 denna gång och det blev då i just detta fall en exponeringstid på ung 1/300 sek vilket också är i underkant men funkar bra tack vare IS funktionen. Inga problem för kameran att hitta ögat denna gång heller inom angivet sökområde. Imponerande. 

Ja, OK det blev som jag hoppades på. Det är inte ett idiot säkert sätt att få fokus men en ganska stor hjälp. Speciellt när man bara har någon sekund på sig innan allt är över. Då hinner man inte eller att man måste planera väldigt noga i förväg. 

Ett 150-600 mm tele betyder på min kamera ett 225-900 mm jämfört med sensorn på en fullformats kamera. Beskar sista bilden och nu ser man att den höga upplösningen är värdefull. 

Tummen upp... blev det

Inga kommentarer: