lördag 18 januari 2020

200117 HaLong Bay - Hanoi - Hue

Vaknar kl 0300 av att båten rör sig och passerar mycket nära en annan båt där en lampa lyser mig i ansiktet . Ligger vaken och funderar på om båten driver... Men det gör vi inte. Vi går mycket sakta till i närheten av ytterligare en grotta som vi ska besöka. För att ingen ska vakna - bara jag som inte kunde somna om


Tidig frukost på båten... som vanligt. Vi åkte sedan med "tender" båten till en grotta som upptäcktes först 1901. Den är inte världens största men bland de största. Först en stor som man passerar, sedan en ännu större och senare en gigantisk. 









Helt otroligt



Utsikten när vi kommer ut igen


När vi är på väg i bussen till Flygplatsen i Hanoi stannar vi vid en verksamhet som ägnar sig åt pärlodling. En pärla av ordinär kvalitet kostar ca 1000$. Det tar mellan 4-10 år, beroende på kvalitet,  att odla fram en. 


Får se hur man gör. En sk mother pearl stoppas in i ostronet. 10-20% av ostronen dör av ingreppet, 30% spottar ut det som stoppades in. Så mycket turister det är ifrån alla jordens hörn. Många ändå som köper. Kö vid disken


Det tar ca 4 timmar att åka med bussen. Får rejäl träsmak då sätet är mycket kortare än vad jag är van. Men det är väl en del av att få uppleva det lokala.....

Incheckning vid flygplatsen med sedvanlig kö och stress. Fick lära mig något speciellt ändå. Svenskar behöver inget visum för att komma hit. Det har jag förstått på egen hand för vi har inget men alla andra nationaliteter behöver vad det verkar. Det finns starka band mellan Sverige och Vietnam från 1960 talet och Palmes engagemang. Lite kul. Guiden visste precis vem Olof Palme var. Finns ett minnescentra i Hanoi

Vi flyger sedan från Hanoi till Hue som under perioden Vietnam var ett kungadöme var huvudstad. Efter Vietnam krigets slut flyttades den till Hanoi.


Vi bor på hotellet Moonlight. Mycket hög standard som under frukosten nästa dag skulle visa sig vara fantastisk bra - minst sagt. Vi äter middag ute på en restaurang på kvällen. 


Så smakrikt det mesta är. Nja... dopp i sojasås gör nog också sitt till








Inga kommentarer: