onsdag 1 mars 2023

230301 Skagen

 Åkte ut mot Atlant sidan. Något som skulle vara sevärt enl kartan. Förstod senare att det var utsikten från de höga sanddynerna. Hade spetsat mig lite att åka en bit på stranden. Men vägen var avstängd. Det skulle visa sig att det inte går att köra ned till havet denna väg. Det har eroderat 

Gjorde det krångligt för mig. Gick inte vägen utan följde stigarna. Det var betydligt jobbigare än vad det ser ut. Gå på hårt packad sand är njutbart men klättra uppför när man sjunker ned var svårt. Fick gå zick zack uppför i gräset.


 
Det var här som man någon gång i alla fall har kunnat åka ned med bilen

 
Den stora njutningen... Uppskattar det mycket. Ingen inom synhåll. Helt ensam. Inget gap och skrik. Inget tjatter och flams. Helt tyst frånsett havet då och lite vind.


Går att bara vara här.... stå länge och kolla.
Det är inte svårt att hitta helt tomma badstränder i Danmark

 
Man ser alltid båtar/fraktfartyg som är på väg in i sundet mellan Sverige och Danmark. 

 
Den utmärkta "sevärdheten" som jag letade efter tror jag var denna. Den högsta sanddynen


 
Kollade lite extra på kartan och åkte ned här i stället. Tereza och jag har varit här förut. Skyltarna med "livsfara" etc som antagligen sätts upp vid högt vatten eller när vågorna slår upp högt hade satts undan. Finns en slags vägskylt med ett vägnummer längs stranden. En gång i tiden var det inte bara en kul grej utan "vägen" längs stranden hade troligen ett högt nyttovärde. 
 
Åkte bara några 100-tal meter. Mest för att ha gjort det

 
Men... det är lite lurigt. Efter bara några minuter har bilen sjunkit ned några centimeter i sanden och man får gasa på lite extra för att komma loss. Skulle nog inte åka och framför allt inte vända här om inte bilen hade 4-hjuls drift.  

5-10 meter till så står bilen med fötterna i havet
 

 Har inte reflekterat så mycket men det finns ganska många lämningar efter 2:a världskriget. Lite fult kan tyckas. Borde gå att spränga och frakta bort. Men..... man kanske prioriterar att behålla dem som påminnelse om den historiska bakgrunden

 
Åkte till Hirtshalls. Tror jag eller vi har varit här förut också.
 

 Ville äta lunch. Tror det bara var en enda lunch serverande restaurang öppen. Har varit med förr och vet att "frokost" menyn betyder lunch för oss andra. 
 
Väldigt bra mat. Lite typiskt i Danmark. Sällan förpreparerat. Man tillagar här och nu. Trodde det skulle vara dyrare än det var. Billigare priser än i Skagen. 225 Dkr är helt OK.


 En liten promenad i Hirtshals. Inte smycket att se. Ingen turistfälla just här i alla fall

 
Går färjelinjer mot både England och Norge såg jag. Båten som finns kl 3 lade ut och drog iväg norrut. En norsk bilfärja med andra ord. 

 
"Hem" till Skagen. Trynade lite i kudden innan jag åkte till Gamla Skagen för att följa solnedgången. Kanske låg det ursprungliga Skagen på Atlant sidan? En del bor så vackert så de borde betala en extra avundsjuk´s avgift...

 
Var tillsammans med 30-50 andra som väntade in solnedgången.  Många bilder och mycket vackert

 
Drygt 10.000 steg också.... 

 


Inga kommentarer: