lördag 11 februari 2023

230211 Grindviks kvarn

 Har varit på väg en gång förut men vi vände då. Det var längre än vad vi trodde genom en smal skogsbilväg. Denna gång hade jag kvarnen som enda mål.

 
På skylten står ordagrant....
 
Grindviks kvarn
 
Kvarnen var perfekt placerad. Säden kunde forslas både landvägen och sjövägen. Under en period fanns två flatbottnade roddbåtar vid kvarnen. De lånades ut för transporterna över sjön Likstammen. 
 
Vattentillgången var god. Tillförseln reglerades av en 200 meter lång grävd kanal från Sticksjön. Vid kanalen fanns fördämningar. Vid Sticksjön och vid kvarnen. 
 
Den äldsta kända kvarnen är markerad på en karta från 1691. Men den har inte legat på samma plats hela tiden utan tvingats flytta två gånger därför att Lundholms bruk hade företräde till vattenkraften. Bruket låg vid Sticksjön, ca 1 km åt sydost och var i drift mellan 1679 och 1816. Ruinerna finns kvar. 
 
Den nuvarande kvarnen togs i bruk 1975 efter en rättstvist om äganderätten till vattenkraften. En del av inventarierna övertogs från en äldre kvarn.
 
Anläggningen består av kvarnhus, stall, mjölnarbod och lada. Vattenhjulet är nytillverkat med det ursprungliga raserade kvarnhjulet som förebild. Det är av överfallstyp och roterar tämligen långsamt, 11-12 varv per minut. 
 
Mjölnaren fick betalt för sitt arbete genom att han behöll mellan 5 till 10 procent av spannmålen. Det kallades tull och lades i en särskild tullkista. 
 
Åren 1915-1920 betjänade Grindviks kvarn närmare 35 gårdar runt Likstamman.  Under 1930-alet minskade verksamheten, vid Grindvik som vid de flesta andra bygdekvarnar. Orsaken var att det anlades flera storkvarnar vid den här tiden, samtidigt som gårdarna skaffade egna gröpkvarnar. 
 
Ännu 1940 fanns ett 60-tal bygdekvarnar i drift i Södermanland. 1976 hade antalet minskat till 14. Grindviks kvarn drevs i mycket liten omfattning fram till 1967. Den siste mjölnaren som varit i tjänst sedan 1913, var då 79 år gammal.  
 
Grindviks kvarn återinvigdes 1981 efter upprustning av Sörmlands museum och Frustuna hembygdsförening med stöd av AMS. Kvarnen ägs idag av Finnviks gård och visas av Frustuna hembygdsförening. 
 
Söder om kvarnen låg en såg med timmermagasin i Grindviken. den var utrustad med cirkelsåg och kantverk. Normalt sågades mellan 1500 och 2000 stockar per år. Sågen lades ned 1952
 


 
Båda kvarnstenarna låg på marken utanför

 
Träffade på ägaren till fd mjölnarbostaden. Kanske har han haft påhälsning.... Det var hans morfar berättade som var sista mjölnaren. Personen som finns med på informationstavlans bild

 
Han bor här året runt. Hade även barn i skolåldern. En vacker plats att bo på och få växa upp vid

 
Följde den grävda kanalen till Sticksjön.


 
Dessa vackra gamla vägar som följer naturen så fint. Ser på en gammal karta att denna körväg går till Sticksjötorp någon km längs sjön.



 Mannen som bor i huset berättar att järn bruket som fanns strax bredvid tillverkade kanonkulor. Ett annat bruk som finns längre bort har tillverkat kanonerna. Skulle tro att vi pratar om 1700-tal.. typ. Det ska finnas en kanon kvar än idag i Tyskland och två lär finnas i Österrike berättar han. Letade lite försiktigt efter bruket men förstod att jag behövde gå för nära ett hus samt över en gräsmatta för att kolla. Det fick vara...

Inga kommentarer: