lördag 14 januari 2023

230114 Långberget

 Det första vi gjorde idag var att hyra skidor, stavar och pjäxor. Trevligt och hjälpsamt på alla sätt. Ingen trängsel precis. Vi kom iväg ut i spåret mellan 9-10 på förmiddagen. Det blåser och snöar men... det är inte klokt hur ovana vi känner oss. Vi har blivit rekommenderade att åka den gula slingan. De med sparkdräkt åker inte i det spåret och det är därmed lugnare. Den gula slingan är ca 5 km. 


 Vi åker den bara 1 varv. Det känns i lår armar att man har använt andra muskler än de man normalt använder.

 
Hade gjort i ordning smörgåsar med stekta ägg samt oboy och varm mjölk. Vi rastar vid "Stora stenen". Glömde flera saker hemma men inte sittunderlagen i alla fall. De behövs onekligen

Trevligt

 
 Kommer tillbaka till bilen. Den går inte att låsa upp som man alltid gör. Helt tilt och ingen reaktion. Sämsta tänkbara situation att bli stående utanför. Minns att man kan låsa upp passagerare dörren med att sticka in nyckeln och vrida. Det funkar och allt blir som vanligt igen efter att ha startat bilen. Märkligt
 
 Hade sett skylten "Tåsans kraftstation". Vore kul att se och om det finns ett vattenflöde bredvid. Det såg inte mycket ut för världen precis. Förstod att turbinerna finns under jord. Inte heller fanbs någon torr gammal älvfåra.
 
Det fick sin förklaring nästa dag då vi pratade en stund med en jobbare. Hade sommarstuga vid en damm bortöver bergen berättar han och pekar. Nedanför dammen gick den gamla fåran ned till Klarälven. Det vi såg är bara en nedgång till kraftstationen. Den ligger insprängd i berget. Minns inte nu men 3-4 sjöar bildar tillsammans dammen som rinner förbi kraftstationen berättar han.

Inga kommentarer: