måndag 8 oktober 2018

181007 Stockholm

Vi var till huvudstaden idag. Det första vi gjorde var att promenera bort till Brasilianska ambassaden på Kungsgatan. Det är valdag i Brasilien och att rösta är "obligatoriskt" för en brasiliansk medborgare. I alla fall bör man inte avstå


Henrik jobbar och Fredrik och Y-C har visning av sin lägenhet idag. Så vi passade på att åka till Solna och besöka Hagaparken. En stor sk "Nationalstadspark". Ytterligare en av alla dessa platser i  mitt land som man bara har någon lite diffus kunskap om och aldrig besökt . Just Hagaparken är intressantare nu när Fredrik och Y-C flyttar till Solna i början av 2019 och har bara 10 min promenad till ingången nedan. 


"Inom parken finns 4 slott och över 20 museér..." Läser vidare att parken har en av norra Europas största ekbestånd och det har bl a gjort att det finns över 800 sorters blommor och över 1200 skalbaggsarter här.... Glädjande att skalbaggarna ändå är den djurart som verkar vara i majoritet här även under en varm sommardag. Ett omtyckt besöksmål hur som helst och en hel del homo sapiens även idag. Ett av de sk koppartälten på bilden nedan. Pratade men en kille som visade sig jobba med visningar på Haga och han berättade att koppartälten från början var garnisoner samt marketenteri för de soldater som förr fanns inom området för att skydda kungen. 


Läser även att "Lagstiftningen som reglerar Nationalstadsparken har fått omfattande kritik för att den riskerar att hämma Stockholms utveckling och tillväxt". Vilket strunt. Det är väl bara bra om en sådan fin och stor oas så nära stadskärnan kan få vara intakt. Den är 140 ha stor.... Det finns väl tillräckligt med shopping ändå. 


Ganska mycket folk även nu... undrar hur det ser ut på sommaren. Vilken fin oas för promenader och picknick detta ändå är. 


Kronprinsessan och hennes familj bor ju på Haga slott fick jag reda på. Det är dock inte detta hus utan det är Gustav III´s paviljong 


Vi träffade Fredrik och Y-C senare på eftermiddagen. Vi åt asiatiskt i närheten av Nybroplan. Drygt att vänta på tåget hem och det blev också försenat 30 minuter under resan. Det kom in 4 "killar" som hade fått sig några innanför västen och satte sig framför oss. Det visade sig att de satt fel och fick flytta på sig. Strax innan Katrineholm hade någon av dem "på kul" dragit i nödbromsen vad vi förstod. De 30 minuternas försening berodde på att polisen kom och tog hand om dem. Tumme upp för det!

Inga kommentarer: