lördag 22 september 2018

180922 Åskagshyttorna

Tereza och jag var till hyttorna som fanns vid Norra och Södra Åskagstjärnen. Södra Åskagstjärnen rinner ut i Norra som sedan rinner ut i sjön Yngen. 


Åskagshyttan (länk till mig site) visste vi fanns här men var svår att lokalisera. Ingen skylt eller märkning


Men.. så helt plötsligt ser vi att något har funnits här byggt av människohand. Tror att allt material som fanns här användes vid Västra Åskagshyttan som inte ligger så långt borta


Svårt att förstå att man fick vattnet att räcka till men uppdämningen med rinnande vatten funkade nog bara på våren. Många hyttor i Värmland användes bara under de säsonger då det fanns mycket vatten


Vägen mot Östra Åskagshyttan (länk till min site) eller nya som den också kallades


Det har varit en stor verksamhet här. Stora områden som är utfyllda med slagg



Det står
Hyttan uppfördes 1641 av bergsman Sigfrid Olofsson vid Bergtjärnsbäcken. Vattenförsörjningen var så mycket bättre vid denna hytta att man 1706 beslöt att nedlägga Västra Åskagshyttan, som varit i drift sedan 1560, och låta samtliga intressenter inbruka sig i den östra hyttan. Sista blåsningen i hyttan ägde rum 1860. Sammanlagt drevs dessa båda hyttor i 300 år. På denna sida om Åskagen har en hammarsmedja varit i drift före hyttans tillkomst. På anmodan av stadsmakterna lades smedjan ned 1636. 


Det är inte svårt att se att det har varit en hytta här. En del av masugnen är kvar



Utblick över "fabriksgården". Det har växt upp många träd sedan dess



Väldigt mycket slagg och det är utfyllt ca 300 m västerut längs sjön



Här satt man nog och åt under de 200-300 år som hyttan var i bruk. Det är intressant att tänka sig att Västra Åskagshyttan som lades ned ligger på andra sidan sjön. 


Var till andra sidan för att se om vi kunde upptäcka ruinerna av Västra Åskagshyttan (länk till min site). Mycket slagg men svårt att lokalisera vart den låg. Tror att det mesta materialet kunde ha flyttats till Östra eller användes till vägen som går här idag. Vägen idag kan också mycket väl ha gått precis där hyttan låg. 


Detta måste vara en järnvägsskylt om hållplatsen "Västra Åskagen"


Hittade mycket slagg läns ån mellan Yngen och Norra Åskagshyttan


Även en gammal väg. Tror att det var vägen från hyttan för att tömma / tippa slaggen i sjön


Men så fann jag den. Bron över. Riset gjorde att det fick bli en avståndsbild men det intressantaste var ändå resten av dammen. Det var här man dämde upp för att få fallhöjd. 


Mot Yngen


Detta hus ligger nära där hyttan fanns och det syns på bl a ett av uthusen att det är flera hundra år gammalt


2 kommentarer:

bengtsalander.blogspot.com sa...

Östra Åskagshyttan öppnades ju av Sigfrid som är en förfader i rakt nedstigande led på min mammas sida. Vid Västra Åskagshyttan tror man att det fanns en hytta ännu tidigare, redan på 1400-talet. Finns lämningar som tyder på detta.

Lars-Gunnar Nyqvist sa...

Kul när man kan härleda vart man kommer från. Själv har jag en ättling på min farmors sidan som var ansvarig för Uddeholmshyttan.

Den äldsta av Åskagshyttorna är den som bara heter Åskagshyttan. Den ligger alldeles i början på vägen bort mot Östra. Den näst äldsta är Västra och den senaste är Östra som du var inne på. Info hämtad från Furuskogs bok från 1924