lördag 15 september 2018

180915 Gripsholms slott

Vi (Tereza, Henrik, Fredrik och Y-C) var till Mariefred och Gripsholms slott idag. Fantastiskt intressant och fascinerade. 


Vilket ställe och så mycket historia det är samlat här


Det går inte att ta in allt. Ambitionen är att det är ett ställe som man ska ha besökt och att man skaffar sig en allmän bild som en pusselbit i förståelsen för Sveriges historia



Tereza valde att inte betala för att gå in



Fick inte använda blixt i det sparsamma ljuset utan det fick bli bilder med mycket höga ISO tal. Det blev ändå OK efter bearbetning i datorn. 



Här hänger de ju. Kungar och andra "kändisar" i den tidens elit och som man har sett bilder på i historieböckerna för länge sedan


Man blir både fascinerad och beklämd på samma gång. En elit i samhället som ägde det mesta och direkt eller indirekt påverkade allt. Det var nog inte lätt att ta sig upp till denna nivå och klass i samhället. Svårt... omöjligt. Giften mellan Europas adelssläkter var nog norm för att inte beblanda sig med pöbeln. Det var då det... nja det är nog samma sak idag. Eliten är bredare visserligen eller rättare sagt så finns fler fler elitiska grupperingar inom politik, media, finans osv men med samma ambition. Vi andra är nog fortfarande ansedda som trälar som kan offras.  





Fick lära mig något nytt idag när jag frågade en guide om något



I stort sett alla tavlor som hänger här är original men kan vara kopior av samma motiv och av samma konstnär. Man målade ofta flera kopior av sitt verk efter kundens önskemål. Därför kan samma konstverk hänga på flera museer berättade hon. De är dock alla original


Det var väl så man överlevde som konstnär. Måla av dåtidens elit för att överleva. Var ingen som betalade något för att man porträtterade "Fattig Anders" precis. Även om det för oss idag skulle vara intressantare. Det finns heller inte så många dokumentära målningar, landskap osv. Det är ju när man kommer till perioden med C Larsson och A Zorn som den konstnärliga friheten ökade. 


Fick en lång utläggning och berättelsen om just detta konstverk. Vad konstnären hette och historien kring tavlan som egentligen är två. Helt otroligt märkligt och intressant. Å då bara denna. Det finns ju 1000 tals målningar bara här


Här går man förbi originalmålningar som har avfotograferats till skolans historieböcker. I ögonhöjd utan skydd framför. Guiden berättar att det är ovanligt ur ett internationellt perspektiv och vi är mycket stolta över det berättar hon. 




Han såg ju helt normal ut - Bellman



Tereza sitter i solen och väntar på oss


Två runstenar utanför







ja, det var ett bra besök och en upplevelse som man behöver smälta. Vilken vacker och trevlig plats Mariefred är.... här skulle jag kunna tänka mig att bo. 

Inga kommentarer: