söndag 11 augusti 2024

240811 Promenad med Tereza

Det finns inget gym för Tereza där vi bor idag. I Trosa fanns ett "gratis" gym i bostadsföreningen som hon nyttjade frekvent. Inte jag... kan inte. Vet inte vad det är men jag kan inte vara på ett gym. Så istället blir det promenader. Det är faktiskt trevligare tycker jag 

Vi följer vattnet ned mot "Panncentralen". Har haft lite större båt och det lockade att ta steget i Trosa och lockar även här. Men vet också att säsongen är mycket kort. Den upplevs mycket snabbt under augusti som för kallt när man är ute på sjön. Sommar säsongen är kort och arbetsinsatsen inkl kostanden kontra de gånger man var ute med båten är inte i paritet. Så jag avstår. 


Änder och gäss flyger i flockar. De samlar ihop sig inför stormanövern. Mycket kanadagäss


Det är vacket här längs vattnet



En sådan fin badplats. Men även om kanada gässen är vackra så är de en sanitär olägenhet vid badstränder. De skitar ned... minst sagt. När jag hade sommarstugan i Värmskog fanns det lämningar efter kandagäss när vi kom dit under helgerna. Det är inte med lite som de förorenar både marken och badvattnet. 


Bryggan hade en gång någon form av industriell användning. Inte byggd för fritidsbåtar


Undrar om man ser badande barn här under sommaren...? Tror inte det


Har sett skyltar från bilvägen som pekar hitåt. Panncentralen.... och konstmuseum. Betydligt större än vad jag trodde. Ett småföretags centrum. 



Hit blir det besök. Gillar att bara gå omkring och kolla


Visste ingenting om området. Tyckte spontant att det ser ut som en sjukhusmiljö. Kollade på Internet hemma. Nu förstår jag. Det var ett stort sjukhusområde här för mentalpatienter. "Marieberg" var även ett negativt laddat begrepp under mitt tidiga liv. Något som man slängde på varandra. Visste inte ens att det låg i Kristinehamn. 

Läser När Mariebergs hospital öppnades 1887 tog man emot 200 patienter. De vårdades av tolv kvinnliga och tolv manliga sjukbetjänare. När verksamheten var som mest omfattande på 1960-talet tog Marieberg emot 1200 patienter. Personalstyrkan uppgick då till runt 900 personer. Vårdinrättningen avvecklades i slutet av 1970-talet. Den sista resten, rättspsykiatrin, lades ner 2014. Källa: Kristinehamns Historiska


Har också hört och läst om berättelser från ett annat mentalsjukhus. Det i Myra strax söder om Norra Råda. Det är nästan som man inte ens vill veta vad och hur de gjorde. Vill inte tänka på hur "lätt" det var att hamna vid ett som Marieberg om man inte ansågs "normal" och kunde svara för sig. En person berättade hur familj och släkt som inte ville ta hand om, stötta och skydda en person istället kunde se till att få någon ur vägen genom att personen blev "intagen". 

Stort område för upplag av något. Har säkert med det som "Panncentralen" eldades med



Undrar om transportvägen för tackjärn och stångjärn från hyttor och hammare från Filipstad och norr om kom denna väg längs stranden. Skulle nog kunna tro det. Den första järnvägssträckningen kanske gick här från omlastningen vid Nässundet. Kristinehamn var en mycket viktig utskeppningshamn under den tidiga industriperioden i Värmland. 

Dock inte här. Sista biten hem och det finns stenar för ett vägräcke som tyder på att det förr gick en landsväg här. 



Inga kommentarer: