torsdag 25 augusti 2022

220824 Öland - Kalmar slott

 Vi skulle ha blivit med på en båttur idag men båten var abonnerad. Fanns bara 2 platser kvar och det var fler än vi som hade velat bli med. Vi åker i morgon istället... Vi åkte istället till Öland och den södra udden. Ville kolla på fåglarna. En resa som vi hade tänkt gjort "imorgon". Den fick bli idag istället. Det är inte så långt men mer än 10 mil känns som långt. Men helt OK. Åt en mycket bra lunch på Öland innan vi var framme vid Långe Jan

Många många tusen fåglar som håller till här. Många turister med kikare och kameror.
 


 
Fika i skuggan är svårt att neka sig. Man pratar tyska runt om. Hur många är de egentligen som besöker Sverige. "D" registrerade husbilar i mängder

 
Undrar jag har sett pumpor i den omfattningen tidigare. Ett helt fält

 
Såg så fint ut i verkligheten. Svårare på bild. Försökte hitta en väg ned för att komma närmare. Hur mycket ska man egentligen krångla innan det börjar bli lite löjligt. 

 
Inget besök på Öland utan en väderkvarn. Så många som är kvar och antagligen inte i närheten av hur det såg ut en gång när de användes 

 
Besöker Kalmar slott. Har varit här minst en gång tidigare men förundras över vid varje återbesök - varför kommer jag inte håg mer. Har ju gått här tidigare minst 1 gång.


 
Kanske hänger det ihop med det historiska ointresset. Har läst och förstått men inte tagit in det.  Magnus Ladulås igen. Gustav Vasa och hans söner igen. De återkommer hela tiden som historiska giganter för hur Sverige skapades och formades en gång.  

En rad på en tavla förklarar allt... Kalmar slott förlorade sin betydelse 1658 när Skåne och Blekinge blev svenskt igen. Det var en gång en försvarsanläggning då Sveriges gräns gick här. Precis som Läckö utanför Mariestad gjorde bland andra. 

Hade mycket med danskar att göra under en lång Komrev tid. Träffade dem många gånger och blev mer eller mindre vänner med några av dem. Trodde de skämtade men det fanns ingen tvekan om allvaret bakom ölglaset under sena kvällstimmar att det fanns en udd av något som jag nog trodde ändå var passé. På allvar hade de inte riktigt accepterat att delar av Danmark hade blivit svenskt. För flera hundra år sedan.





Inga kommentarer: