tisdag 23 augusti 2022

220823 Västervik

 Vi såg på prognosen igår att vädret idag inte skulle bli så speciellt bra. Molnigt men det blev allt annat än dåligt visade det sig. Men det gör inte så mycket. Båtturen kan vi göra i morgon. 

Tereza känner av cykelturerna i benen och vill inte med. Vandrar från där vi bor vidare ut på Gränsö. Många fina leder och fina badstränder.

 
Dessa stengärdsgårdar från förr. Vilket slit att bygga upp dem och rensa den odlingsbara marken från stenar. Ett tungt och slitsamt jobb. Många ton i denna stenmur

 
Vilken miljö och vilken tillgång att kunna gå och cykla hit. 


 
Ett minne från det kalla kriget. Alla dessa kanoner och uppsikt som en gång vette mot öster. Ett opålitligt land på andra sidan Östersjön. Idag kanske lite märkligt men då var det annorlunda. Ett land som ville expandera



 
Nyttig men sträv i smaken. Slånbäret är lite lömskt och den får därför ofta stå kvar oplockad.  Man får inte tugga på kärnan så den går sönder. Helst inte råka svälja kärnan över huvud taget. Vet inte om magsaften löser upp den. Den innehåller amygdalin som i magsäcken omvandlas till giftig blåsyra (vätecyanid)

 
Vi planerar lite för nästa dag. Ser att båten ut till Hasselö gör ett stopp nära där vi bor men man måste fälla ned en markör för att tala om att den ska stanna. Tar cykeln för att kolla. Har lite flyt då en man står och lastar ur sin bil intill bryggan. Han berättar att båten stannar inte. Det blev kaos när man började då det alltid har lagt sig en båt vid bryggan som gör att man kan inte stanna för att ta upp nya eller låta någon gå iland. Fick sluta med det

Det blev ett långt och intressant samtal. Han köpte ett hus ute på just Hasselö dig vi ska i morgon. Han är uppvuxen där hos sin mamma. När han blev pensionär köpte han en egen fastighet nära sina släktingar. 

Han berättar om fisket, strömmingsfisket, sälar som förstör fiskeutrustning, jakt på säl, skarvar mm. Skarvarna är ett stort problem i skärgården berättar han. Enda sättet är att plocka äggen. De gjorde det ett år. 10.000 skravägg. Nästkommande år 7.000, året därpå 3.500 ägg. Det fjärde året började det märkas att de mer fick ha sitt fiske i fred. Idag får vi skjuta dem men det är för kostsamt. Blir för liten effekt. 



 

Inga kommentarer: