lördag 29 juni 2019

190629 Grytefjorden

Vi åker upp mot en fjällstation som vi har fått tips om. Många vandringsleder som går härifrån. Knappt 4 mil men det tog mellan 1-2 timmar. En helt OK asfalterad väg till en början. Uppför och uppför. Den blir smalare och smalare och känner viss oro för att möta andra bilar, husbilar eller ännu värre och för att behöva backa om det kniper. Vänder för säkerhets skull och efter några km pratar jag med en bofast norrman om det går att överhuvud taget ta sig upp till fjällstationen med en husbil.


 "Det går ackurat bare fint dä". "Dä finns de med dobblet så store bobiler som deres som har åkt vägen upp på kalfjälle". OK... så vi vänder igen och fortsätter. En betal automat dyker upp mitt i ingenstans som vi behöver betala 50 nkr i. Sedan blir det grusväg. Smalt och det blir ännu smalare men det löser sig bra de gånger vi möter. Vi går upp på kullen nedan för att se om det är lönt att fortsätta


En norsk husbil stannar och de berättar att vi kommer fram till en sjö om 5 km. Nja, en damm skulle jag nog kalla det. Men.. vi är faktiskt uppe på kalfjället. Förutom landskapet finns inge så mycket annat att fota än rosling


Vi hittar en plats där vi kommer av vägen. Bestämmer oss för att stanna här inatt. Blåser kraftigt av och till och hela husbilen skakar. 


Vi går omkring lite. Vacker fjällnatur och man slutar aldrig förundras över norrmännens önskan att ha en hytte på fjället. 


Det kommer en del cyklister och även bilar så jag får reda på att det går inte att ta bilen ned till Rjukan den här vägen fast det ser så ut på kartan. Man kommer till en linbana där man åker med ned till Rjukan. Den tar inga bilar... så detta är ingen väg runt för bilar. Cyklisterna har tagit sin cykel inne i hytten på linbanan och cyklar motsatt väg hem som vi kom. De som passerar med bilar har nog hytter på fjället och behöver åka samma väg tillbaka. 


Tereza´s bild
Tereza´s bild


Åka hit och vara här är på ett sätt "tråkigt" om man inte vandrar omkring lite. Fridfullt och tyst förutom bilar som passerar då och då. 


Men det är ju å andra sidan det vi är här för


Hjortronen blommar


Tereza på andra sidan vattnet och försöker sig på makrobilder på just hjortronblomman i den starka vinden

Tereza´s bild


Tereza var ute sent på kvällen när solen gick ned



Inga kommentarer: