måndag 14 augusti 2017

170814 Nordmaling #22 - Husbil #30

Väldigt ofta stöter man på trevliga husbilsägare på campingen och det är mycket som ska avhandlas och jämföras. Många resmål och erfarenheter att gå igenom. Väldigt trevligt… man lär sig alltid något varje gång. 

Åkte från Piteå efter morgondiskussionen söderut längs E4:an.
Har aldrig åkt bil efter Norrlandslänen förut. Trevligt


Har sett sevärt skylten flera gånger om kyrkby eller kyrkstad. Idag var vi i alla fram till en. Läste på lite och begreppet visade sig finnas bara i övre Norrland och norra Finland. På mark som kyrkan ägde kring kyrkan kunde jordägare i bygden bygga sig en egen stuga att övernatta i inför nästa dags högmässa. Efter reformationen var de kyrkliga kraven höga på folket i församlingen. Bodde man upp till 1 mil från kyrkan skulle man gå på högmässan varje söndag. Bodde man 2 mil bort räckte det med varannan högmässa. Kyrkbyarna blev förutom övernattningsrum även en marknadsplats och även ett ställe där man också träffades och knöt andra typer av band


Alla stugor i samhället vi besökte var moderna inne. De hyrs ut. 
Det var länge sedan jag såg detta. Bomull mellan ytter- och innerfönstret. Minns även att man monterade bort innerfönstret på sommaren eftersom det inte satt på gångjärn. 


Vi besökte även Sikeå hamn. Betydelsefull en gång med ångbåtsbrygga. Numer bara en fritidshamn


Besökte Laxälven som visade sig inte vara speciellt stor. Fiskekort stod det på en skylt att man behövde och troligen vandrar laxen upp här för att leka någonstans uppströms. I alla fall har den nog gjort det. 

Vi övernattar på en camping strax strax utanför Nordmaling. En fin havsvik och utanför letar två par sångsvanar mat i skymningen. De är ganska nära till en början men när jag närmar mig strandkanten med kameran så simmar de ut så att avståndet ändå är det sammaInga kommentarer:

Skicka en kommentar

OBS att vem som skriver framgår inte. Skriv därför gärna till förnamn etc. Kul att veta