onsdag 20 september 2023

230920 Grövelsjön

 Väntar på att båten ska gå kl 10 till norra änden av Grövelsjön. Tereza avstod och det var kanske bra skulle det visa sig. På något märkligt sätt är det ganska jobbigt att gå uppför 3-4 km. Har lite tid att slå ihjäl innan och tar några bilder där Grövelsjön rinner ut med hjälp av Grövlan.

 
Vi väntar på avgång... Blev 15 st plus en hund som är max antalet som båten får ta berättar skepparen. 

 
Hör från personerna som väntar att fjällräddningen hade fått rycka ut igår. Det var några från Belgien som hade gått vilse hör de på radion. De lokaliserades och med guide tog de sig ner från fjället för egen maskin. Förstår att det inte gick bra då det regnade och samtidigt var dimmigt. Ser man bara 5 meter framför sig så är det lätt att villa på sig. För vem som helst. Vilket de också gjorde.

Minns en av flera liknande. När Henrik, Fredrik och jag hade åkt upp med liften i Trysil och vi fick problem med dimma. Vi såg inte längre än skidspetsarna. Knappt det. Vi hasade oss ned med ljudet från liften som riktmärke. Ingen fara men tänk om man är långt uppe på fjället och inte ser mer än 1 meter framför sig. Offline kartan i mobilen hjälper mycket... Det räcker inte med en karta som behöver kontakt med Internet för att funka. Behövs inte mycket förrän det inte längre finns täckning.


En liten ö. Kanske är den 100m2 stor. Stugan går att hyra berättar skepparen. Man skulle nog bli snabbt uttråkad på den lilla tomten om man inte är extremt intresserad av att fiska... kanske. Eller nygift.

 
Delförstoring i datorn. Det är långt håll för vidvinkeln men här ligger ett tyskt flygplan som behövde nödlanda under 2:a världskriget. Ligger på norska sidan av Grövelsjön. Skepparen berättar lite anekdoter från "bärgningen". De som tog hand om vraket tog också hand om bl a 600 liter bensin. Hjul, plåtar och plexiglasskivor användes i ladugårdar och annat. En kulspruta "kom bort". Föregångaren till den båten vi åker med hade ex sin framruta i plexiglas från flygplansvraket berättar han. Vi mötte en träbåt med aktersnurra. Skepparen berättade att flygplansvraket ligger just på hans mark.

 
Det finns två bofasta i norra änden på sjön. Var dock lite förvånad över antalet hus. Fritidshus naturligtvis men fler än vad jag förväntade mig. 

 
Bara att börja traska då. Vägen tillbaka är 9 km. Kändes i fötterna och benen som om det var längre men har nog snarare med att halva sträckan var uppför att göra.  Skyltar på norska som uppmanar att följa markerad led då man vill minska slitaget på fjället.

 
Bilder i all ära men de ger sällan rättvisa till upplevelsen. Färger, perspektiv och nästan avsaknaden av ljud. 

 
Kanske syns det inte bra på bilden men det ser ut som stigar eller tom vägar längs kanten på berget/fjället. Frågar skepparen som berättar att det är strandlinjer från när inlandsisen drog sig tillbaka. Man kan stundtals gå dem berättar han men de är inte vägar även om det på håll ser ut så. Det innebär att sjön gick 200-300 meter högre en gång.



 
Snötäckta... toppar är väl att ta i men nära inpå. 

 
Vi följer sjön tillbaka några km innan leden viker av uppåt igen


 
De flesta fikar just här. Snart går vi över en kant och då ser vi inte sjön mer. Inte förrän vi kommer mellan bergen i ett pass och efter några km kan vi se södra änden av Grövelsjön igen 

 
Såg ganska många renar. En vit "mamma" med en vit kalv. Har delförstorat i datorn då avståndet är var långt håll för en vidvinkel

 
Vi var 15 på båten. Vet inte vart alla tog vägen. En grupp försvann snabbt upp för berget men gick ikapp dem senare när de vilade. Det gäller att hushålla lite



 
På väg ned. Lätt att gå de sista kilometerna. Det tog nästan 3 timmar att gå tillbaka men jag höll också på med att krångel fota samt inkl en fikapaus.

 
Nere vid Grövelsjön igen


 Vad det verkar så ska det regna 20-25 mm både torsdag och fredag. Det finns ingen anledning att sitta inne i stugan och kolla ut på regnet. Så vad det verkar åker vi hem igen redan i morgon 

Blev kall när jag gick idag. Nyser och har kanske lite feber. Vet att jag inte hade de kläder som egentligen behövs för att svett och fukt ska kunna ventileras bort. Känns också konstigt om man skulle köpa dem då de kostar. Men det straffade sig då det stundtals också blåste hårt och kallt. Nja... får tänka till och kolla lite på dyra Fjällröven och andra. Snålheten bedrar som vanligt visheten.


Inga kommentarer: