lördag 5 augusti 2023

230805 Gruvmossens naturreservat

 Har nästan kommit av mig i år med macro fotoandet. Vet inte varför men kände mig sugen på att åka till Gruvmossens naturreservat där alla tre (3) av de insektsätande arterna i Sverige finns. Det var främst sileshåren som jag ville fota. Det är mycket blött så stövlarna var med denna gång. Det hade de säkert på känn för jag såg inte en enda. De finns här normalt i stort antal men svåra att fota då man relativt lätt kan hamna nere i moss-vattnet upp till låren. Nja, kanske vilar de nu tills nästa säsong

 

Flugtrumpeten är ovanlig men finns här i flera hundra. De fångar insekterna i bladen. Inte inne i blomman. Den utsöndrar en honungsdoft och insekterna kryper nyfiket in och halkar ned. Det blir det sista de gör i denna värld. 

 
Tereza har slutat fota med kameran. Den har jag fått tillbaka. Använder mobilen till allt. Det blir som här oroväckande bra. Det är ingen tvekan om vart det till slut hamnar. Det blir bara entusiaster som fotar med "riktig" kamera om några år. 
 
 
På kartan såg det på vägen dit ut som en genväg tvärs över fram till vägen som går från Järna. GPSén verkade vara på sitt allra illvilligaste humör idag. Tyckte ett tag att det lät som Hö, hö, höö en stund. Genvägen blev en senväg men vi gav inte upp. Saltå kvarn i Järna på väg hem för inköp av surdegsbröd och en av de goda bullarna med kaffe.  
 
Så konstigt mycket folk det var vid caféet. Satt ute och fikade i fina vädret. En högljudd "tant" verkade prata extra högt och svära så att alla skulle få höra hur "tuff" och maskulin hon var. Skrek när hon tillgjort skrattade. Mötte blicken på en kille i 12-13 års åldern. Vi tänkte nog samma. Kärringjävel....


 

Inga kommentarer: