onsdag 8 juni 2022

220607 Vadstena med Henrik

 Vi är på väg från Gränna upp mot Vadstena och åker längs den vackra gamla vägen längs Vättern. Verkar finnas en intressant cykelled här..... Gammal banvall? Ska kolla närmare på den lite senare. Ser skylten att Alvastra kloster finns längs vägen. Det visade sig vara mycket sevärt.

En omfattande klosterträdgård fanns här en gång bl a. Det gick inte att ta fel på. Det finns lämningar efter dammar där man bedrev fiskodling kan man läsa.

Fujifilm X100V 

 Fujifilm X100V
 
På skylten nedan står ordagrant
 
"Monastrerium de beate Maria de Alvastro" - Vårfruklostret i Alvastra
 
År 1143 kom en skara munkar från Clairvaux i Frankrike hit till "landet bortom världens gränser". De förde med sig ny kunskap och kultur, till ett land de ansåg barbariskt, och här byggde de sitt första kloster i Norden. 
 
Till jungfru Maria
Clairvaux tillhörde cistercienserna, som helgade sina kloster till "vårfru" jungfru Maria. De fick stor spridning i Europa och öppnade flera kloster i Sverige. De byggde dem enligt en plan som deras ledare Bernard av Clairvaux tagit fram. Till Alvastra skeppades kalksten från Borghamn och troligen började man med de viktigaste delarna: kapitelsalen, där munkarna hörde klosterregeln varje dag, och kyrkan. den invigdes 1185 i samband med begravningen av Stefan av Alvastra, Sveriges förste ärkebiskop, som en gång varit munk här. 
 
Munkar, lekbröder och en abbot
Munkarna levde sina liv innanför klausuren, muren runt klostret. de ägnade sig åt gudstjänster, bön, att läsa, skriva av böcker och trädgårdsarbete. de var skickliga hantverkare, precis som lekbröderna. Dessa hade inte svurit fullständiga klosterlöften och arbetade även utanför muren. Där låg åkrarna och Ålebäcken, där de hade sina kvarnar och ålfisken.  De odlade också fisk i dammarna bakom ruinen. Klostret styrdes av en abbot och ytterst av påven. 

Drottning Ulvhild och kung Sverker
Att cistercienserna kom just hit var drottning Ulvhilds och kung Sverker den äldres förtjänst. Hon hade bett dem komma och gav dem deras stora jordegendom i Alvastra. Tiden var katolsk och att grunda ett kloster var det bästa man kunde göra för att rädda sin själ. Mäktiga släkter donerade rikedomar mot att få begravas i klostret och få mässor och böner lästa för deras själar i evig tid. Andra utförde goda gärningar som att frige trälar. 

Ulf Gudmarsson och heliga Birgitta
När klostret grävdes ut påträffades ett par tusen skelettgravar, men om Ulvhild och Sverker vilar här vet vi inte. Gravstenen efter heliga Birgittas man Ulf Gudmarsson hittades vid kyrkan. Han avled här efter en tids sjukvård 1344/1346. Klostret hade då börjat ta emot sjuka och gästande pilgrimer. Birgitta bodde i ett hus invid klostret några år och lär ha skänkt dem in egendom. Alvastra blev ett av landets rikaste kloster. Vid reformationen 1527 lade kronan beslag på allt och stängde klostret

 
Fujifilm X100V 
 
Vi är på väg som sagt upp till Vadstena. Tereza och jag besökte det fina samhället förra året och Tereza avstår att gå runt denna gång. Henrik och jag går i alla fall runt i de gamla delarna av Vadstena.
Vadstena slott nedan men inga båtar i vallgraven än.
 
Fujifilm X100V 

Tog en bild inne i mäktiga kyrkan... ISO 12600. Det är inte så många år sedan bilden skulle ha sett konstig ut men inte idag 

Vilka kulturskatter kyrkorna ändå ruvar på. Ser flera "objekt" där det finns någon form av information. Begriper ingenting annat än att det gammalt. Vad, varför och hur lyser med sin frånvaro. Man bara skrapar på ytan när man låter blicken glida omkring...
 
Fujifilm X100V 
 
Vi åker vidare mot Linköping. Stannar och äter lunch på samma vägkrog som vi fikade vid igår. Dagens rätt var falukorv skuren på tvären men men de hade även grillad kyckling som tur var. Vi är på väg mot "Gamla Linköping".  Såg nog ut så här i många städer och större samhällen. Pittoreskt och trevligt. 
 
Fujifilm X100V  

Fujifilm X100V 
 
Vi hade även tänkt oss besöka "Industrilandskapet" i Norrköping på väg hem men vi känner oss lite möra efter alla intryck. Dessutom hänger regnet i luften när vi passerar. Det får bli en egen utflykt senare  

Avslutar i alla fall i stor stil med att kompletteringshandla på Willys i Nyköping

 


Inga kommentarer: