söndag 17 september 2023

230917 Grövelsjön

 Is på framrutan....Snöskrapan ligger året runt på samma ställe i framdörren.... 

En kort biltur till Grövelsjöns Sjöstuga. Såg att det är en ganska kort väg om man skulle välja att gå från där vi bor. Flera leder och de är skyltade. Vi har planerat att gå leden till Silverfallet som ska vara ca 7 km.

 Ca 20-30 bilar redan strax innan 09 när vi började gå. När vi kom tillbaka mellan 12-13 var det nog dubbelt så många. Det verkar finnas ganska många ute i lederna men det gör inte så mycket. Ingen trängsel precis.

 Går uppför men stigningen är inte alltför svår. Helt OK
 
 Delförstorning från bilden ovan. Tereza ser inte allt för tagen ut 

 
Målet är som sagt Silverfallet. Man passerar där efter ca 4 km och går sedan tillbaka längs norska gränsen en bit för att sedan vända nedåt från fjället mot parkeringen. 



 Ser inte så mycket ut för världen men det hade vi inte heller förväntat oss. 

 Te och smörgåsar. Vattendrickande. Fyller på vatten från forsen. Smakar som vanligt bra. 

 
Salsfjelet ligger på norska sidan. Topparna är 1281 resp 1278 meter över havet. Trädgränsen går ju vid lite drygt 1000 meter och leden är i höjd med gränsen där träden slutar växa

 Norge på andra sidan staketet. Finns genomgångar här och där. Gissar att staketet har med rennäringen att göra. Norska renar på svenska sidan och tvärs om naturligtvis kunde nog bli föremål för diskussion. Vet inte men tror det är därför staketet löper där. 
 
Kom att tänka på filmen "Det våras för sheriffen" med och av Mel Brooks. En ensam bom mitt ute på prärien. Flera mil öppet på bägge sidor men man förväntas släppa ned ett mynt i en låda för att få passera. Ingen i rid gänget hade ett sådant mynt utan en fick rida tillbaka och skaffa medans de andra väntade....

 
Den gamle med sin kamera. 
 

 
Det går av någon konstig anledning betydligt fortare att gå i nedförs backe. 

 
Försöker fånga några höstfärger
 

 

 
Vi var i Ljungdalen för något år sedan. Kråkbären växte i mängder. Plockade då flera liter och tog hem till Trosa till och med. Finns här också men de smakade urvattnat. Antagligen lite sent men är osäker. 

 
Nere till höger i bild står vår bil någonstans


 
Bron över ån Grövlan

 
Hem igen och lagade mat. Vi hade sett samma ån efter vägen när vi kom igår och detta vattenfall. Åkte tillbaka idag för att kolla när vädret är så vackert



 
Har en liten baktanke om att åka hit under vintern. Finns inget som talar emot det precis. Området för slalom verkar bra. Flera skoter spår och det finns även uppkörda skidspår under vintern. Ja, inte omöjligt. 



1 kommentar:

bengtsalander.blogspot.com sa...

Hej
Roligt att se bilderna från Grövelsjön.
Har inte varit där sedan mitten på 90-talet.
Mvh
Bengt