tisdag 26 maj 2020

200526 Dagnäsön

Återvände till naturreservatet Dagnäsön. Vi gick inte fel förra gången men inte riktigt dit vi ville gå. Den här gången började vi mer rätt


Sjön heter Båven och koordinaterna till parkeringsplatsen är

59.007642, 17.068795



Samma hjortar som förra gången som springer iväg när vi kommer


Tjärblomster men det var mycket torrt just nu där de växte


Öppna landskap... mycket vackert


Kanadagässen kollar vilka det är som har tagit deras favoritplats



Orkade inte bära tunga telet med 500:an på så därför såg jag flera objekt för den kameran.... Hackspett och ekorre som mer eller mindre poserade... 





Tereza´s bild

Vi såg några Aurora fjärilar som Tereza försökte få bild på. De sitter mycket kort tid på samma plats och även om skärpan inte ligger helt rätt är det ett fint minne i alla fall. 

Tereza´s bild

Det blir nästan löjligt bra med mobilen också



Vi har sett skylten till Torpsta kvarn flera gånger när vi har passerat. Nu tog vi oss tiden att åka fram. Kl 10 i bilden ligger fd mjölnarbostaden. Pratade lite med några killar som höll på med takrenovering. Kul att man vill behålla och underhålla. Smygtittade in och allt verkar finnas kvar där inne


På skylten står ordagrant 

Redan 1627 i Rönö Härads dombok finns det uppgifter om "Torpesta huilquarn medh ett par stennar, ... hörer Cronan till och derunder lenge waredt..."

Samma år finns uppgifter om att Fälträntmästaren Walerian Jönssons efterleverska Brita fick Torpesta gård och skvaltkvarn som förpantning. Här fanns även en vattendriven såg och man vet att här sågades plank till Öster Malma slottsbygge på 1650-talet. 

Den nuvarande kvarnen är uppförd på 1800-talet. Kvarnen är en sk överfallskvarn vilket betyder att vattnet träffar den övre delen av hjulet. Hjulets diamter är 6 m. Vid full drift passerar ca 0.5 m3 vatten varje sekund. 

Kvarnen sköttes av en mjölnarfamil som bodde i kvarnstugan som finns kvar. Förutom säteriet Öster Malma betjänade kvarnen traktens bönder och torpare som en sk Odalkvarn. Dessa betalade tjänsten med denn sk "kvarntullen" om 10% av säden. Den fackindelade tullkistan finns kvar. 

Bredvid kvarnen låg ett sågverk som hade separat turbindrift. En rest av turbinen, tillverkad vid Brevens Bruk 1801, finns bevarad bredvid kvarnen. Sågen ersattes i början av 1900-talet med ett sågverk placerat på andra sidan vägen vid sjön Likstammen. Det är borta sedan 1950-talet. 

Vattnet till kvarnen kommer från sjön Fräkenkärret som är ett naturreservat. Mellan sjön och kvarnen finns två spardammar som under 1950 och 1960-talet användes för fiskodling. Numera är det ett viltvatten. 

Kvarnen ägs av Svenska Jägarförbundet Öster Malma i samverkan med Ludgo-Spelvik Hembygdsförening. Flera svenska filmer har scener inspelade vid Torpesta kvarn. "Alla vi barn i Bullerbyn", "Rasmus på luffen", "Victoria" i regi av Bo Widerberg och TV-operan "Kronbruden". 

Den sista mjölnaren Axel Andersson arbetade i kvarnen åren 1935 - 1942



Fanns ytterligare en skylt som verkar intressant. Blir nog ett besök till för att besöka både Fräkenkärret och Likstammen 


2 kommentarer:

Unknown sa...

Fina bilder ser ut att ha varit en fin dag

Lars-Gunnar Nyqvist sa...

Tack. Ja, det blev riktig sommar idag.