måndag 19 september 2016

160918 Kiruna - Arlanda - Khamn - dag #10

Vi hade lite tid att slå ihjäl innan bilen ska lämnas tillbaka och planet ska gå. Fredrik, YingChun och Henrik gick upp till toppen av skidbacken. Jag och Tereza hittade en väg med bilen. 


Vet att delar av Kiruna flyttas för att man vill bryta malmen rakt under staden. Träffade en motionär som berättade mycket om staden och LKAB. Fick reda på att rakt under där vi bodde på hotellet, mitt i Kiruna bryter man järnmalm på 1000 meter. Man förbereder brytning ännu längre in under staden på 1600 meter. Det finns rasrisk....Henrik vaknade på natten och tyckte att han hörde något konstigt. Personen vi träffade på berättade att varje natt ung 01:30 spränger man och att det verkligen känns i fastigheterna som ligger ovanför. Han berättade vidare att hans dotter som jobbar med provsprängning och förbereder för en kommande brytning om ung 2 år har en månadslön på 72000 kr. Löner under jord ligger från 40000 och uppåt. 


Enl vår vän på berget har man upptäckt världens största malmkropp som finns någon mil utanför Kiruna. Marken har köpts upp av en australiensiskt företag.... men samerna har motsatt sig brytning


Vi hade mycket gärna åkt in i gruvan men efter turistsäsongen är det bara en tid på onsdagar och lördagar man gör turen. Det ska finnas 800 km asfalterad väg under jord....Vi åkte en bit utanför staden för att få vara i solen och stannade en stund vid en liten fjällsjö. Tankar och lämnar tillbaka bilen och checkar in bagaget. Tar 1 timme och 20 minuter att flyga tillbaka


Lite vemodigt är det ju när vi skiljs åt. Gul buss för att hämta bilen på "Beta" parkeringen. Får hjälp med att lösa problemet med att scanningen av nummerskylten inte fungerade när vi åkte in. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

OBS att vem som skriver framgår inte. Skriv därför gärna till förnamn etc. Kul att veta