lördag 27 juli 2024

240727 Långban mm

 Henrik hälsar på oss. Vi åker till Långban. Henrik har aldrig varit här förut och det är hans ide. Vi åker ikapp regnvädret och det ösregnar. Ska visst sluta vid 11 enl SMHI.... Väntar i bilen men Henrik jag tar ändå en promenad i lätt dugg regn. När klockan är 10.55 slutar det helt. 

Rönnbärs träd är betydligt vanligare i Värmland än i Sörmland. Helt klart. Mycket rönnbär ska visst betyda kall vinter med mycket snö. Hoppas kan man ju i alla fall 


Har varit här många gånger nu. Fastän 5 år senast. En mäktig plats med extremt mycket industri historia. Bland annat. En stor arbetsplats en gång i tiden




Vajerspelet. Hisschacktet täckt med plank. 360 meter djupt. Eifeltornet i Paris är 330 m högt...



Folk slet....




En våg


En intressant sammanställningen. Onekligen 



En av de minereal rikaste platser i Världen



Efter att ha gått igenom alla museum
 delarna åker vi tillbaka mot Filipstad. Men vi åker upp mot utsiktstornet strax innan Filipstad först. Har varit här förut men aldrig varit uppe i tornet . Men nu så... även om det kostar 40 kr. Tereza avstod och det var nog smart.  Trångt och brant sista biten upp.



Vi har spetsat oss på lunch vid Hennickehammar och herrgården. Tyvärr och därför att ingen har tagit över restaurangen i Långban. Som var som extremt bra men Hennickehammar går väl an det också...



Maten fantastisk... som vanligt. Vit duk på bordet och levande ljus. 250 kr för en lördags buffé. Helt ok


Kaffe och rabarber paj i salongen ingår. Sitta i antika möbler som är mycket gamla. Atmosfären som går att ta på.  Fullständigt tjatter och flams fritt. 




Vi tar en promenad längs en stig. Hittar en bro ut till en liten grill-ö. Sjön som egentligen är en damm. 1-2 m hög. Har fått vara kvar  även om det är länge sedan man behövde vattnet för att driva hammaren. 

Många av dessa dammar som skapades för att få kontinuitet i driften har tagits bort. Lite synd. Skulle man låta vattnet rinna som det gjorde innan hammaren vid Henickehammar skulle det aldrig bli detsamma 


Tereza försöker få till bilder på den vita näckrosen men det är svårt med avståndet när man bara har en vidvinkel





Far och son


Tereza tar de flesta bilderna på mig från bakom.... undrar varför? 😀


Hem igen till Nordanvinden och sedan efter fikat med frysta IKEA bullar åker Henrik och jag för att bada. (Vi brukar köpa ett gäng påsar... när vi är där. 5 nybakade för 20 kr)

 För ca 5 år sedan hade vi näst intill en egen liten strand och badplats. Liten skogspromenad bara men nu behöver vi tom får leta lite innan vi ens hittar vägen dit. 

Sedan efter en stund i ris och moras får Henrik och jag ge upp. Slutavverkning och det går inte ens att gå här längre. Helt förstört. Synd på en sådan fin plats

Det får bli reserv plan 2. Ett ställe som jag också har varit vid förut. Det är dock inte speciellt varmt i vattnet och jag avstår. Henrik är tuffare och lyckas doppa sig till slut. Det är visserlugen skönt när man äntligen kommer i men inte denna gång för min del. 


Familje pizza med hem.... Gris äter. Tereza tittar förfärad på gluf glufandet och skyndar sig efter inre strid att lägga undan ett par bitar till sig själv till frukost. 

Det var en bra och trevlig dag

Inga kommentarer: